INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

kína

tajvan

provokáció

A tajvani haditengerészet különleges egységének tagjai gyakorlatoznak a Tajvan déli részén fekvő Kaohsziung kikötővárosban lévő haditengerészeti bázison 2021. január 27-én.

Tajvan: ha Kína átlépi a vörös vonalat...

Infostart / MTI

Kína megsértette a Tajvani-szorosban, a hadmozdulatokról szóló hallgatólagos megállapodást azzal, hogy átlépte a két terület közötti nem hivatalos vízi "középvonalat".

Ezt a tajvani védelmi miniszter közölte. Cseu Kuo-cseng elismerte, a középvonalról szóló hallgatólagos megállapodás megszűnt, ugyanakkor azt mondta a tajpeji parlamentben, hogy Tajvan reagálni fog, amennyiben Kína átlépi a "vörös vonalat".

Nem mondta meg, hogy számukra mi a "vörös vonal", de azt sugallta, hogy ide tartoznak a Tajvan területére berepülő kínai repülőgépek, beleértve a drónokat is. A középvonalat nem nevezte "vörös vonalnak".

Kína, amely a demokratikusan kormányzott szigetet saját területének tekinti, augusztusban nagyszabású hadgyakorlatokat tartott, amelynek során többek között rakéták repültek el Tajpej felett. Peking ezzel mutatta ki haragját Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatása miatt.

A kínai katonai tevékenységek Tajvan közelében azóta is folytatódnak, bár jóval mérsékeltebb formában. A kínai katonai repülőgépek rendszeresen átlépik a középvonalat, amely évekig nem hivatalos határként működött a két fél között.

"A középvonalnak mindenki számára hallgatólagos megállapodásnak kellett volna lennie" - mondta Cseu egy parlamenti bizottsági ülésen, hozzátéve, hogy ez a hallgatólagos megállapodás "semmissé vált".

Kína soha nem ismerte el hivatalosan a vonalat, amelyet egy amerikai tábornok dolgozott ki 1954-ben, Kína és az Egyesült Államok által támogatott Tajvan közötti hidegháborús ellenségeskedés csúcspontján, bár a Népi Felszabadító Hadsereg nagyrészt tiszteletben tartotta azt.

Cseu szerint a középvonal kínai megsértése a dolgok intézésének új módját jelzi, aminek Tajvan ellen fog állni. "Új helyzetet akarnak normalizálni, de mi nem változunk ... Határozottak leszünk, amikor jönnek. Nem engedünk" - mondta a miniszter.

Kína évekig hallgatólagosan elismerte a jelöletlen középvonalat, de 2020-ban egy külügyminisztériumi szóvivő kijelentette, hogy az "nem létezik". Kína szerint fegyveres erőinek joga van Tajvan körül tevékenykedni, mivel az kínai terület.

Tajvan elutasítja Kína igényeit arra hivatkozva, hogy Kína soha nem uralkodott Tajvanon, és csak a sziget 23 millió lakosának van joga dönteni a jövőjéről.

Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018