eur:
392.84
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség

Oroszország 39 éves magyarázatot talált az Északi Áramlat-szabotázsra

Vlagyimir Putyin elnök egyik legfőbb szövetségese szerdán azt mondta, hogy a Északi Áramlatot ért szabotázsakció kísértetiesen hasonlít az amerikai CIA által támogatott, 1983-as nicaraguai olajinfrastruktúra elleni támadásokra.

Szeptember 26-án szivárgásokat észleltek az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat 1 és 2 vezetékekben. Vélhetően szándékos szabotázsakció történt. Az orosz biztonsági tanács titkára, Nyikolaj Patrusev a mostani kijelentésével közvetett módon a CIA-t, azon keresztül pedig az Egyesült Államokat nevezte meg elkövetőként – írja meg a Reuters alapján a Portfolio.

"Hadd emlékeztessem önöket, hogy hasonló helyzet történt 1983-ban. Abban az időben a CIA által beszervezett szabotőrök

támadásokat szerveztek Nicaragua ellen,

amelyek többek között egy olajvezeték felrobbantásához vezettek az egyik kikötőben" – mondta az orosz elnök közeli szövetségese.

A tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev kedden azt írta: 39 évvel ezelőtt 1983. október 11-én az Egyesült Államok rajtaütött Nicaragua Corinto kikötőjén, ahol felrobbantottak öt olajtárolót. A tárolókban ott volt a közép-amerikai ország olajtartalékainak nagy része. Három nappal később, október 14-én Puerto Sandino kikötőjében felrobbantottak egy víz alatti csővezetéket. 1984 januárja és márciusa között pedig három nicaraguai kikötő, Corinto, El Bluff és Puerto Sandino vizeit aknázták alá az amerikai erők.

Oroszország többször is kijelentette, hogy az Északi Áramlatnál történt incidensek Washington számára előnyösek, míg Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az Egyesült Államok így növelheti a cseppfolyósított földgáz (LNG) árait és értékesítését az Északi Áramlat gázvezetékek leállása után.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×