INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

északi áramlat

szabotázs

oroszország

egyesült államok

cia

A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán.

Oroszország 39 éves magyarázatot talált az Északi Áramlat-szabotázsra

Infostart

Vlagyimir Putyin elnök egyik legfőbb szövetségese szerdán azt mondta, hogy a Északi Áramlatot ért szabotázsakció kísértetiesen hasonlít az amerikai CIA által támogatott, 1983-as nicaraguai olajinfrastruktúra elleni támadásokra.

Szeptember 26-án szivárgásokat észleltek az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat 1 és 2 vezetékekben. Vélhetően szándékos szabotázsakció történt. Az orosz biztonsági tanács titkára, Nyikolaj Patrusev a mostani kijelentésével közvetett módon a CIA-t, azon keresztül pedig az Egyesült Államokat nevezte meg elkövetőként – írja meg a Reuters alapján a Portfolio.

"Hadd emlékeztessem önöket, hogy hasonló helyzet történt 1983-ban. Abban az időben a CIA által beszervezett szabotőrök

támadásokat szerveztek Nicaragua ellen,

amelyek többek között egy olajvezeték felrobbantásához vezettek az egyik kikötőben" – mondta az orosz elnök közeli szövetségese.

A tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev kedden azt írta: 39 évvel ezelőtt 1983. október 11-én az Egyesült Államok rajtaütött Nicaragua Corinto kikötőjén, ahol felrobbantottak öt olajtárolót. A tárolókban ott volt a közép-amerikai ország olajtartalékainak nagy része. Három nappal később, október 14-én Puerto Sandino kikötőjében felrobbantottak egy víz alatti csővezetéket. 1984 januárja és márciusa között pedig három nicaraguai kikötő, Corinto, El Bluff és Puerto Sandino vizeit aknázták alá az amerikai erők.

Oroszország többször is kijelentette, hogy az Északi Áramlatnál történt incidensek Washington számára előnyösek, míg Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az Egyesült Államok így növelheti a cseppfolyósított földgáz (LNG) árait és értékesítését az Északi Áramlat gázvezetékek leállása után.

Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018