eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Litvánia fővárosa, Vilnius
Nyitókép: LRT

Kiutasításig romlott a litvánok viszonya az oroszokkal

Vilniusi állítás szerint az orosz külképviselet vezetője a diplomáciai státusával össze nem egyeztethető dolgokat tett és mondott.

Az orosz diplomata kiutasítását az utóbbi időben tett, közelebbről meg nem nevezett cselekményeivel és kijelentéseivel indokolták, amelyek "összeegyeztethetetlenek diplomáciai státuszával". A vonatkozó külügyi közlemény szerint ezek a cselekedetek és kijelentések Litvánia belügyeibe való beavatkozásnak tekinthetők, és sértik a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény rendelkezéseit.

Az orosz ügyvivő litván külügyminisztériumba történt bekéretése alkalmával a balti állam egyben tiltakozását fejezte ki az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók illegálisnak tekintett elcsatolása miatt.

A balti állam egyben tiltakozását fejezte ki az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók illegálisnak tekintett elcsatolása miatt.

A diplomata április óta vezette a vilniusi orosz nagykövetséget, miután a litván vezetés az Ukrajna elleni orosz háború, valamint az ennek során elkövetett állítólagos atrocitások miatt alacsonyabb szintre csökkentette a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal, és kiutasította a nagykövetet. Akkor hazahívták a moszkvai litván nagykövetet is.

Vilniusban ugyanakkor bejelentették, hogy készek befogadni azokat hadköteles krími tatárokat, akiket az oroszok besoroztak. Az ukrán vezetés kérte erre a litvánokat, azzal, hogy csak azoknak nyújtsanak menedéket, akiknek van ukrán állampolgárságuk, és a határon ukrán útlevelet mutatnak fel. Kijev ugyanezt kérte Lengyelországtól és Grúziától is.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×