INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

litvánia

ügyvivő

kiutasítás

Litvánia fővárosa, Vilnius

Kiutasításig romlott a litvánok viszonya az oroszokkal

Infostart / MTI

Vilniusi állítás szerint az orosz külképviselet vezetője a diplomáciai státusával össze nem egyeztethető dolgokat tett és mondott.

Az orosz diplomata kiutasítását az utóbbi időben tett, közelebbről meg nem nevezett cselekményeivel és kijelentéseivel indokolták, amelyek "összeegyeztethetetlenek diplomáciai státuszával". A vonatkozó külügyi közlemény szerint ezek a cselekedetek és kijelentések Litvánia belügyeibe való beavatkozásnak tekinthetők, és sértik a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény rendelkezéseit.

Az orosz ügyvivő litván külügyminisztériumba történt bekéretése alkalmával a balti állam egyben tiltakozását fejezte ki az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók illegálisnak tekintett elcsatolása miatt.

A balti állam egyben tiltakozását fejezte ki az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók illegálisnak tekintett elcsatolása miatt.

A diplomata április óta vezette a vilniusi orosz nagykövetséget, miután a litván vezetés az Ukrajna elleni orosz háború, valamint az ennek során elkövetett állítólagos atrocitások miatt alacsonyabb szintre csökkentette a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal, és kiutasította a nagykövetet. Akkor hazahívták a moszkvai litván nagykövetet is.

Vilniusban ugyanakkor bejelentették, hogy készek befogadni azokat hadköteles krími tatárokat, akiket az oroszok besoroztak. Az ukrán vezetés kérte erre a litvánokat, azzal, hogy csak azoknak nyújtsanak menedéket, akiknek van ukrán állampolgárságuk, és a határon ukrán útlevelet mutatnak fel. Kijev ugyanezt kérte Lengyelországtól és Grúziától is.

Nyitókép: LRT
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018