INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

egyesült államok

oroszország

ukrajna

Oroszországból távozni szándékozó autósok várakoznak belépésre a finnországi Virolahti településen lévő határátkelőhelyen 2022. szeptember 23-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, valamint négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régióban népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról.

Oroszország elhagyására szólította állampolgárait az Egyesült Államok

Infostart

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége azt tanácsolja az amerikai állampolgároknak, ne utazzanak Oroszországba, aki pedig ott tartózkodna, haladéktalanul hagyja el.

A nagykövetség szerint addig kell elhagyni az országot, amíg a kereskedelmi utazási lehetőségek még – korlátozott számban – rendelkezésre állnak. – idézi a Portfolio a CNN-t.

A biztonsági figyelmeztetés az orosz–amerikai kettős állampolgárok figyelmét hívja föl a részleges mozgósítás kapcsán: „Oroszország megtagadhatja a kettős állampolgárok amerikai állampolgárságának elismerését, megtagadhatja az amerikai konzuli segítséghez való hozzáférésüket, megakadályozhatja az Oroszországból való távozásukat, és katonai szolgálatra is besorozhatja a kettős állampolgárokat” – olvasható.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy repülővel már csak nagyon korlátozottan lehet elhagyni az országot, de autóval és busszal még át lehet kelni a határon.

Bulgária kedden hasonlókat javasolt állampolgárainak: ne utazzanak Oroszországba, az ott tartózkodó bolgároknak pedig azt tanácsolta, hogy hagyják el Oroszországot. A szófiai külügyminisztérium mindezt az Oroszországban kialakult „bonyolult helyzettel” indokolta.

A közlemény szerint a bolgár állampolgároknak érdemes fontolóra venniük, hogy a rendelkezésre álló közlekedési lehetőségeket igénybe véve gyorsan elhagyják az országot. Azokat, akik mégis úgy döntenek, hogy maradnak, a tárca fokozott éberségre intette, és azt javasolta: kerüljék el a nagyobb tömegeket.

Közben a finn határőrség bejelentette, a múlt héten összesen 50 659 orosz hagyta el az országot szárazföldön Finnország felé, akiknek a nagy része valószínűleg a mozgósítás elől menekült. Kazahsztán felé a múlt héten több mint 100 ezer orosz állampolgár hagyta el az országot.

Nyitókép: MTI/AP/Lehtikuva/Sasu Makinen
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018