eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Tüntető elégeti orosz útlevelét az Ukrajnát ért orosz támadás elleni tiltakozásul a vilniusi orosz nagykövetség előtt 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és szankciókról döntött Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Megállapodtak az oroszok beutazásának korlátozásáról a balti országok

Lesznek azért kivételek. Az orosz és a fehérorosz határra vonatkozik a döntés.

Lettország, Észtország és Litvánia elvben megállapodott az orosz állampolgárok beutazásának korlátázásáról az orosz és a fehérorosz határon – jelentette be Edgars Rinkevics lett külügyminiszter.

Rinkevics tudatta, hogy a döntést hivatalosan a három ország kormánya jelenti majd be, és a beutazási tilalom alól kivételt képeznek majd a humanitárius vagy családi okból érkezők, a teherautó-sofőrök és a diplomaták.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Brüsszelben bejelentette, hogy az Európai Bizottság javasolja a schengeni vízumok könnyített kiadását lehetővé tevő EU-orosz megállapodás teljes felfüggesztését, erről itt olvashat bővebben:

Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy

az utóbbi hetekben és hónapokban jelentősen nőtt a schengeni vízummal Lettország határát átlépő orosz állampolgárok száma, és ez már kezd közbiztonsági üggyé válni, illetve morális és politikai jellegű kérdéseket is felvet.

Az ukrajnai háború február végi kezdete után leállították az EU és Oroszország közötti közvetlen légi járatokat, így orosz állampolgároknak csak korlátozott lehetőségeik vannak, hogy beutazzanak az EU területére.

Augusztus végén az Európai Unió öt, Oroszországgal határos tagországa – Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Finnország – jelezte, hogy egyénileg megakadályozhatják az orosz turisták belépését a területükre, ha az EU nem vezet be uniós szintű tilalmat. Finnország múlt héten már szigorította is a turistavízumok kiadásának gyakorlatát az orosz állampolgárok részére. Szeptember 1-jétől a finn hatóságok a korábbi mintegy ezer helyett mindössze napi száz interjúidőpontot ajánlanak fel azoknak az oroszoknak, akik turistavízumot szeretnének igényelni.

Nyitóképünk: tüntető elégeti orosz útlevelét az Ukrajnát ért orosz támadás elleni tiltakozásul a vilniusi orosz nagykövetség előtt 2022. február 24-én

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×