eur:
389.45
usd:
364.63
bux:
68057.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Rock with Greek flag in the middle of the crystal clear sea, Almyros Beach, Mirabella bay, Agios Nikolaos, Crete, Greece
Nyitókép: Roberto Moiola / Sysaworld/Getty Images

Görög megoldás - A turisztikai bevételek ömölnek a rezsicsökkentésbe

Ezt közölte Jannisz Oikonomu kormányszóvivő Athénban.

A görög kormány a rekordmagas turisztikai bevételekből fedezné az áramdíj-támogatás költségeit - közölte hétfőn Jannisz Oikonomu kormányszóvivő Athénban.

A tisztségviselő szerint az idei turisztikai bevételek túlszárnyalhatják a 2019-es évben elért, rekordnak számító, 18,2 milliárd eurós bevételt.

"Az energiaválság ellenére további, kisebb pénzügyi mozgástér keletkezett" - mondta. "Természetesen a turisztikai ágazat lenyűgöző teljesítménye is nagyban hozzájárult ehhez" - tette hozzá.

A görög háztartások nagy része télen árammal fűt, ezért az utóbbi hónapokban megugrott áramárak jelentős terhet rónak a lakosságra.

Hrísztosz Sztaikúrasz pénzügyminiszter bejelentette: az athéni vezetés az idén több mint tízmilliárd euró további támogatást folyósít majd a fogyasztók védelmében, tekintettel a magas gáz- és áramdíjakra. Hozzátette, hogy eredetileg 8,5 milliárd eurót szándékoztak erre elkülöníteni.

A tárcavezető mindazonáltal figyelmeztetett, hogy a további kiadások alááshatják a költségvetési célkitűzéseket. "Óvatosnak kell lennünk, ami a büdzsében kijelölt célok teljesítését illeti, mert azt a piacok nagyon komolyan veszik" - mondta Sztaikúrasz egy görög rádióműsorban.

Görögországot még mindig sújtja a 2010-2018 közötti pénzügyi válság súlyos öröksége. A jelentős nemzetközi pénzügyi támogatások feltételéül szabott reformok és megszorítások az utóbbi években ismételten tömeges tüntetéseket váltottak ki. Mindazonáltal a görög bruttó hazai termék (GDP) az idei évben a turisztikai ágazat jó teljesítménye és a növekvő exportok miatt várhatóan 3,5-4 százalékkal fog növekedni az IOBE gazdaságkutató intézet becslése szerint.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×