eur:
389.32
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Donald Trump volt amerikai elnök az America First Policy Intézet America First Agenda Summit című rendezvényén Washingtonban 2022. július 26-án. Trump most először szerepelt a nyilvánosság előtt az amerikai fővárosban azóta, hogy távozott hivatalából.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Nyilvánosságra hozták a Donald Trump által őrizgetett, minősített iratok listáját

Kiderült a házkutatás hivatalos jogcíme is. Több tucat üres dossziét is találtak, "minősített" felirattal.

A bíróság pénteken nyilvánossá tette a Donald Trump házában tartott FBI-házkutatás során lefoglalt iratok minden eddiginél részletesebb listáját, és kiderült a házkutatás hivatalos jogcíme is.

Az ügyben eljáró floridai szövetségi bíró az igazságügyi minisztérium beadványát hozta nyilvánosságra, benne a házkutatáskor készített leltárral. Ebben az áll, hogy a floridai Trump-rezidencián a nyomozók magánjellegű iratok között tárolva találtak minősített dokumentumokat. Az összegzés alapján összesen

mintegy 100 iraton szerepelt a "bizalmas", "titkos", vagy "szigorúan titkos" minősítés.

Ezek mellett 11 ezer nem minősített kormányzati dokumentum is a hatóság birtokába került, valamint egyéb személyes dokumentumokat, fényképeket, magazinokat, kivágott újságcikkeket, könyveket is lefoglaltak, szerepel a leltárban ruházat/ajándék megjelöléssel is több tétel.

Az irodákban talált dokumentumok között volt

több tucat üres dosszié "minősített" felirattal

- áll a minisztérium bírósági beadványában.

Az üres dossziékkal kapcsolatban a CNN-nek név nélkül nyilatkozó szakértő azt mondta, hogy ezek kérdéseket vetnek fel, ám nem szükségszerűen jelentik azt, hogy korábban tartalmaztak is minősített iratokat, hiszen a kormányzati gyakorlat alapján az ilyen dossziékat gyakran újra felhasználják, ezért üresen állnak.

A minisztériumi dokumentumokból kiderült, hogy a Mar-a-Lago nevű rezidencián tartott augusztus 8-i házkutatást szövetségi törvények megsértésének gyanújával kezdeményezték.

Az ügyben eljáró szövetségi bíró csütörtökön tartott meghallgatást Floridában, amelyen Donald Trump ügyvédeinek kérését mérlegelte, hogy kirendeljen-e független jogi szakértőt az iratok hatósági átvizsgálásához. A volt elnök képviselői az eset példátlanságára és az átláthatóságra hivatkozva kérték a külső szakértő kijelölését.

A szövetségi igazságügyi minisztérium képviselői a bíró előtt azzal érveltek, hogy egy ilyen szakértő kinevezése lelassítaná az eljárást és sértené a nyomozás érdekeit. A minisztérium korábban a héten azt is bejelentette, hogy már elvégezte a lefoglalt iratok átvizsgálását, ami szintén szükségtelenné teszi a független szakértő jelenlétét.

A szakértő kijelöléséről csütörtökön nem született döntés a floridai bíróságon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×