eur:
370.07
usd:
344.83
bux:
47515.68
2023. május 30. kedd Janka, Zsanett
Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter internetes sajtóértekezletet tart Moszkvában 2022. június 6-án. Lavrov 6-án és 7-én Szerbiába látogatott volna, de az Ukrajna elleni orosz támadás miatt Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária lezárta légterét az orosz külügyminisztert szállító repülőgép előtt.
Nyitókép: MTI/AP/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Szergej Lavrov: az orosz-iráni együttműködés új minőségi szintet ért el

Zárószakaszához érkezett orosz-iráni együttműködésről szóló átfogó dokumentum kidolgozása - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Hoszein Amirabdollahiánt.

Lavrov a tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón kifejezte elégedettségét amiatt, hogy a két ország kapcsolatai fejlődnek és "új minőségi szintet értek el". A készülő átfogó államközi szerződés "stratégiai jelentőségű lesz", mert az elkövetkező évtizedekre meg fogja határozni az orosz-iráni kapcsolatok további fejlődésének alapvető irányvonalait - mondta.

Méltatta, hogy a kétoldalú kereskedelem a szankciók ellenére is rekordütemben növekszik, az év első hét hónapjában több mint 40 százalékkal bővült, és elérte a 2,7 milliárd dollárt.

Köszönetet mondott iráni hivatali partnerének Teheránnak az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos "kiegyensúlyozott" álláspontjáért és Oroszország biztonsági aggodalmainak megértéséért.

"Teherán megérti Oroszország biztonsági aggodalmait, teljesen jogosnak tartja őket, és megérti azokat az indítékokat, amelyek az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei destabilizáló politikájára válaszul tett lépéseinket motiválták" - mondta az orosz külügyminiszter.

Lavrov elmondta, hogy egyebek között a közel-keleti rendezésről, az afganisztáni, dél-kaukázusi, iraki, jemeni és Kaszpi-tengeri helyzetről is egyeztetett vendégével.

A moszkvai diplomácia irányítója egy szerdán megtartott ismeretterjesztő előadáson elmondta, biztos benne, hogy jelenleg "nem várhatók tragikus katasztrófák" a világban. Hozzátette, hogy Oroszország bővíteni akarja diplomáciai jelenlétét a Független Államok Közössége (FÁK) országaiban, miután mintegy kétszáz külügyi alkalmazottját utasították ki a "barátságtalan" országokból.

Hangot adott véleményének, mely szerint a nyugati országok hamarosan újra fel akarják majd venni az együttműködést Oroszországgal, de ez csak kölcsönösen előnyös feltételek mellett lehetséges. "A világban azok a tendenciák válnak meghatározóvá, amelyek az ENSZ Alapokmányának gyökereihez való visszatérés, valamint az egyenlő és kölcsönösen előnyös együttműködés irányába hatnak" - mondta miniszter.

Az orosz diplomácia vezetője szerint a Nyugat tovább növeli az Oroszországra és más országokra gyakorolt jogellenes nyomást, és Moszkva kemény választ tervez adni erre, de nem a saját kárára fog reagálni.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×