eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Olaf Scholz német kancellár felszólal a prágai Károly Egyetemen 2022. augusztus 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Olaf Scholz a 36 tagú unió mellett szólalt fel

A kancellár kiterjesztené a schengeni határokat is, és kevesebb ügyben szeretne egyhangúságot igénylő döntést.

Olaf Scholz német kancellár beszédet mondott a prágai Károly Egyetemen, amelyben kiállt az európai közösség bővítése mellett. Egyúttal felszólított az Uniót, hogy állapodjon meg egy sor olyan változtatásról, amelyek segítenék a belső megosztottság leküzdésében, és az olyan külső riválisokkal szembeni fellépésben, mint Oroszország és Kína – írja a Portfolio.

Scholz kijelentette, hogy az EU-nak "alkalmassá kell tennie magát” a 27-ről 30 vagy akár 36 nemzetre történő jövőbeli bővítésre.

Június közepén a dpa-nak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy az Európai Uniónak meg kellene könnyítenie az új tagok csatlakozását, itt az ideje, hogy ne csak a tagjelölt államok, de maga az unió is felkészüljön a klub bővítésére.

Berlin a nyugat-balkáni országok, Ukrajna, Moldova és Georgia csatlakozása mellett is elkötelezett – mondta a kancellár Prágában, és fontosnak nevezte a schengeni övezet – „az unió egyik legnagyobb vívmánya” – kiterjesztését.

Horvátország, Románia és Bulgária teljesíti a teljes jogú tagság valamennyi technikai követelményét. Azon fogok dolgozni, hogy teljes jogú tagokká váljanak – fogalmazott Scholz.

Prága, 2022. augusztus 29.
Olaf Scholz német kancellár (j) felszólal a prágai Károly Egyetemen 2022. augusztus 29-én.
MTI/EPA/Martin Divisek
Olaf Scholz német kancellár (j) felszólal a prágai Károly Egyetemen 2022. augusztus 29-én. MTI/EPA/Martin Divisek

Scholz szerint változtatni kell az unió működésén:

síkra szállt a többségi döntéshozatal szélesebb körű alkalmazása mellett az egyhangúságot igénylő mechanizmus helyett.

A szankciók és az emberi jogok kérdésében lehetne többségi döntést hozni szerinte.

Ráadásul álláspontja szerint Európai Unió bővítése hozzájárulhatna ahhoz, hogy a szervezet a jelenlegi egyhangú szavazásról fokozatosan áttérhessen a többségi szavazásra - írta az MTI.

Scholz méltatta Emmanuel Macron felvetését egy új típusú "politikai európai közösség" létrehozására, amely lehetővé tenné, hogy az EU-n kívüli államok is csatlakozhassanak az "európai alapértékekhez".

A villamos energiával kapcsolatban a hálózat és a tárolási infrastruktúra megteremtését emelte ki, szerinte az EU globális vezető szerepet tölthet be a zöldebb gazdaságra való átállásban, ami segíthetne abban is, hogy kevésbé függjön a külföldi energiaszállítóktól.

Scholz többször is utalt arra, hogy Oroszország Vlagyimir Putyin vezetése alatt veszélyt jelent az EU-ra, és arra figyelmeztetett, hogy

"minden köztünk lévő széthúzás, minden gyengeség Putyin malmára hajtja a vizet".

Ukrajnával kapcsolatban Olaf Scholz felszólította az EU tagállamokat, hogy "zárják soraikat, rendezzék a régi konfliktusokat és keressenek új megoldásokat. Németország addig fogja támogatni Ukrajnát, amíg szükséges - húzta alá. Megjegyezte, hogy Németország a közeljövőben újabb fegyvereket szállít Ukrajnának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×