eur:
390.18
usd:
365.62
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Prison Cell Bars - Black and White
Nyitókép: DanHenson1/Getty Images

Nem akart bíróság elé állni, inkább eutanáziát kért a lövöldöző

A férfi munkatársaira nyitott tüzet, a kiérkező rendőrök lövései részben megbénították, ezt követően saját kérése volt, hogy ne kelljen megvárnia perét.

Három kollégáját és egy rendőrt sebesített meg a 46 éves Marin Eugen Sabau tavaly decemberben Tarragonában. A tűzpárbajban gerinclövést kapott, amelyet követően azért könyörgött, hogy még a tárgyalás előtt meghalhasson.

A bíróság elfogadta kérését annak ellenére is, hogy az áldozatok családtagjai mindenképp a vádlottak padján akarták látni a férfit – írja a BBC.

A romániai származású Sabau egy biztonsági cégnél dolgozott. A decemberi lövöldözés után elmenekült a helyszínről és elbarikádozta magát egy fegyverarzenállal teli házban. Miután megsebesített egy rendőrt, bekerítették és többször is meglőtték.

A lövöldözést követően amputálni kellett egyik lábát és részben le is bénult.

Elmondása szerint krónikus fájdalmak gyötörték, állapotából kifolyólag megfelelt az asszisztált eutanázia spanyolországi követelményeinek. Tavaly fogadták el az országban azt a törvényt, amely lehetővé teszi hogy a súlyos, gyógyíthatatlan állapotú betegek, akik elviselhetetlen fájdalmak közt élnek, dönthessenek úgy, hogy segítséggel vetnek véget életüknek.

Sabau áldozatai ugyanakkor azzal érveltek, hogy a férfinak előbb igazságszolgáltatás elé kellene állnia. A tarragonai bírság viszont úgy találta, a férfinak

alapvető joga, hogy jelenlegi állapota mellett eutanáziát kérjen,

ebbe nem avatkozhat bele az igazságszolgáltatás.

Az ítéletre reagálva a Sabau által megsebesített rendőr ügyvédje azt mondta, hogy a bíróság elszalasztotta a lehetőséget, hogy egy egyedülálló ügyben döntsön.

"Nem az eutanázia megakadályozásáról volt szó, azt akartuk, hogy az áldozatoknak ügyében tisztességes eljárást folytathassunk" – idézte José Natonio Bitos ügyvédet az El País.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×