eur:
389.56
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Brit búvárdrónokat kap Ukrajna

Az eszközöket a parthoz közeli, sekélyebb vizekben tudják majd használni.

Hat vízalatti drónt ad Nagy-Britannia Ukrajnának annak érdekében, hogy el tudják távolítani a part közelében elhelyezett aknákat, és ezzel biztonságosabbá tegyék a gabonaszállító hajók útját - jelentette be szombaton a brit védelmi minisztérium.

Nagy-Britannia a következő hónapokban vállalja az ukrán haditengerészet tagjainak kiképzését is a drónok szakszerű használatára.

A tengeri aknákkal válogatás nélkül lehet célba venni hajókat, emiatt különösen a civil hajóforgalmat és a kereskedelmet lehetetlenítették el a Fekete-tengeren - emelte ki a brit védelmi tárca.

Az atomerőmű sorsa még mindig bizonytalan

Szombaton az orosz és az ukrán fél ismét kölcsönösen egymást vádolta azzal, hogy támadja a zaporizzsjai atomerőművet. Az orosz védelmi minisztérium szerint az utóbbi 24 órában három alkalommal támadta az ukrán tüzérség az erőművet. Kijev szerint viszont az orosz hadsereg nyitott tüzet több alkalommal is az üzemre.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat azt közölte, félő, hogy megsértik a sugárzásvédelmi előírásokat. Csütörtökön vészhelyzet miatt leállt a zaporizzsjai atomerőmű, de szombatra két blokkot már újra rácsatlakoztattak a hálózatra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletet hozott arról, hogy megkönnyítsék az Ukrajnából Oroszországba távozó emberek ottani tartózkodását és munkavállalását. Eddig ukránok hivatalosan csak 90 napig tartózkodhattak Oroszországban, a szombaton bejelentett "átmeneti rendelkezések" értelmében viszont már nincs ilyen korlátozás. A rendelet szerint az Ukrajnából érkezők regisztrációt követően külön munkavállalói engedély nélkül is dolgozhatnak.

Egy másik rendeletben Vlagyimir Putyin arról is határozott, hogy szociális segélyben részesítsék az Ukrajnából és a szakadár területekről érkező időseket, a fogyatékkal élőket és a várandós nőket.

Moszkva adatai szerint február vége óta 3,6 millió ember, köztük 587 ezer gyerek távozott Ukrajnából Oroszországba. Az orosz hatóságok bátorítják az embereket a költözésre, és az ország számos pontján befogadóközpontokat alakítottak ki az ukrajnai menekülteknek.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×