eur:
389.6
usd:
364.18
bux:
68150.15
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A kormányalakítással megbízott Ana Brnabic ismerteti kormányprogramját a szerb parlamentben Belgrádban 2020. október 28-án. A június 21-i parlamenti választást elsöprő többséggel a kormányzó szerb Haladó Párt (SNS) nyerte meg, a 250 fős törvényhozásban 188 képviselői helyet szerzett, ami 21-gyel több, mint amennyi a kétharmados többséghez szükséges. Ana Brnabic 2017 óta vezeti a belgrádi kormányt.
Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Ana Brnabić folytathatja, de ez már nem négy év lesz

A hivatalban lévő miniszterelnököt kérte fel ismét kormányalakításra a szerb elnök

Ana Brnabić hivatalban lévő miniszterelnököt kérte fel ismét kormányalakításra szombaton Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök.

Brnabic 2017 óta miniszterelnöke az országnak, ez lesz a harmadik megbízatási ideje. 2017-ben Aleksandar Vucictól vette át a kormányfői pozíciót, amikor Vucicot államfővé választották, majd a 2020-as parlamenti választásokat követően is ő lett a miniszterelnök.

Szerbiának eddig soha nem volt olyan miniszterelnöke, aki három megbízatási időn át vezette volna az országot.

A 2022 áprilisi előrehozott parlamenti választásokat a Szerb Haladó Párt nyerte meg, a köztársasági elnök pedig szombaton kérte fel a párt politikusát a kormány további vezetésére. Az új kormányban helyet kap az Ivica Dacic vezette Szerbiai Szocialista Párt, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve más nemzeti kisebbségek.

Aleksandar Vucic azt is bejelentette, hogy Ana Brnabic biztosan nem fogja négy éven át vezetni a kormányt, 2024-ben kormányátalakításra kerülhet sor. Mint mondta, az volt a fontos, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök folytathassa a munkáját a nehéz őszi és téli időszakban, vagyis egy tapasztalt kormányfő vezesse ki az országot a válságból.

Elemzők szerint az sem kizárható, hogy nem kormányátalakítás lesz másfél év múlva, hanem ismét előrehozott parlamenti választást írnak ki az önkormányzati választásokkal egy időben.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×