eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Symbolic image on the subject of natural gas delivery from Russia to Germany
Nyitókép: Oliver Boehmer/Getty Images

Már a Bundestag alelnöke is az Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezését sürgeti

Minden olyan lépés, amelynek eredményeként az ország több gázhoz jut, Németország számára sokkal inkább előnyös, mint Putyin számára – érvel a kormányon lévő FDP alelnöke, Wolfgang Kubicki.

Immár nem csak a volt német kancellár, Gerhard Schröder az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezésének fő német szószólója. A Vlagyimir Putyin orosz államfővel szoros baráti kapcsolatokat ápoló Schröder illusztris támogatót kapott Wolfgang Kubicki, a Bundestag elnökhelyettese, egyben a kormánykoalíció legkisebb párja, a szabad demokrata FDP alelnöke személyében.

Az évekkel ezelőtt még az akkori kancellár, Angela Merkel szentesítésével útnak indított gázvezeték tavaly szeptemberben elkészült, de üzembe helyezését a jelenlegi kancellár, Olaf Scholz az Ukrajna ellen indított orosz háború nyomán meghatározatlan időre elhalasztotta.

Így Németország jelenleg csak az Északi Áramlat-1-es vezetéken keresztül jut Oroszországból gázhoz, de a Gazprom orosz gázipari állami vállalat Berlin által zsarolásnak minősített döntései nyomán már csak a szerződésben rögzített mennyiség 20 százalékához.

Mindez egyre súlyosabb gondokat okoz a kormány számára, amely az alternatív energiaforrások biztosítása érdekében rendhagyó intézkedésekre kényszerül. Így például reaktiválták a szénerőműveket, és szó van az év végi bezárásra ítélt atomerőművek működésének meghosszabbításáról is. Ezt követően állt elő a szabad demokrata kormánypolitikus említett javaslatával.

Kubicki a Der Spiegel által ismertetett interjúban hangsúlyozta, hogy a lehető leggyorsabban szükség lenne az Északi Áramlat-2 gazvezeték üzembe helyezésére is. Szerinte ugyanis csak így valósítható meg, hogy a német gáztározókat a télre az előirányzott 95 százalékosra feltöltsék.

"Nincs olyan észszerű ok, amely ez ellen szólna"

– hangoztatta. Kubicki elismerte, hogy az orosz gázszállításokban nem lehet bízni, és Putyin bármikor a szállítások leállítása mellett dönthet. De Németországnak nincs vesztenivalója – tette hozzá.

Ha az Északi Áramlat-2 üzembe helyezésével több orosz gáz érkezne, sőt Oroszország netán biztosítaná a korábbi szerződésben rögzített teljes mennyiséget, a német embereknek nem kellene fázniuk télen, és a német ipar sem szenvedne súlyos károkat. Az erről való gondoskodás a német kormány elsődleges kötelessége – hangsúlyozta Wolfgang Kubicki.

A politikus nem értett egyet azzal, hogy a Scholz-kormány korábbi döntésének hatályon kívül helyezése Putyin sikere lenne.

Szerinte minden olyan lépés, amelynek eredményeként az ország több gázhoz jut, Németország számára sokkal inkább előnyös, mint Putyin számára.

Hasonlóan nyilatkozott napokkal ezelőtt Gerhard Schröder, aki 1998 és 2005 között volt Németország kancellárja.

Rendkívül súlyos gázellátási válság esetén a két Északi Áramlat vezeték biztosítaná, hogy ne legyenek problémák sem a német ipar, sem a német háztartások számára – hangoztatta Schröder, aki a közelmúltban Putyinnál járt.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×