eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke az Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén a berlini kancellári hivatalban 2019. augusztus 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Botrány Németországban: holokauszttal vádolta meg Izraelt a palesztin elnök

Általános megdöbbenést és felháborodást váltott ki Mahmúd Abbász berlini kijelentése. A palesztin elnök a kancellári hivatalban tartott sajtóértekezletén azzal vádolta Izraelt, hogy holokausztot követ el a palesztinok ellen, de kijutott a bírálatokból a vendéglátó Olaf Scholz kancellárnak is, aki egyetlen szóval sem reagált a palesztin vezető kijelentésére.

A berlini sajtóértekezleten egy kérdésre válaszolva Abbász azt hangoztatta: ha valaki fel akarja hánytorgatni a múltat, akkor tudomásul kell vennie, hogy Izrael az utóbbi évtizedekben a palesztin területeken ötven helyszínen mészárolt le palesztinokat.

Ez "ötven mészárlás, ötven holokauszt"

– fogalmazott.

A rendkívül kemény bírálatok sorát több német médium tudósítása szerint a Nemzetközi Auschwitz Bizottság elnökhelyettese, Christoph Heubner nyitotta meg.

Heubner élesen elítélte Abbászt a holokauszttal kapcsolatos kijelentéséért, de bírálta Scholz kancellárt is a reagálás elmaradásáért. Az elnökhelyettes szerint Abbász szándékosan használta fel a "berlini politikai színpadot" annak érdekében, hogy lejárassa a német emlékezetkultúrát, valamint a német–izraeli kapcsolatokat.

"Szégyenletes kijelentésével Abbász újabb kísérletet tett arra, hogy ösztönözze az Izrael-ellenes és antiszemita agressziós cselekményeket Németországban és Európában" – hangoztatta.

Éles kritikával illette a német kormányt és személy szerint Olaf Scholz kancellárt is.

"Megdöbbentő és egyben megbotránkoztató, hogy a német fél nem készült fel Abbász provokációira, és válasz nélkül maradtak a holokauszttal kapcsolatos kijelentései" – hangsúlyozta a Nemzetközi Auschwitz Bizottság helyettes vezetője.

Még keményebben fogalmazott Jair Lapid izraeli miniszterelnök.

"Az a tény, hogy Mahmúd Abbász német földön Izraelt vádolja ötven holokauszt elkövetésével, nem csupán erkölcsi szégyen, de egyben szörnyű hazugság"

– hangsúlyozta Izrael kormányfője. Lapid egyidejűleg utalt arra a hatmillió zsidóra, akit a holokauszt során gyilkoltak meg. A történelem ezt soha nem fogja megbocsátani Abbásznak – jelentette ki a miniszterelnök, aki maga is egy holokauszt túlélő fia.

Rendkívül éles bírálatot fogalmazott meg a kancellárral szemben Friedrich Merz, a legnagyobb ellenzéki párt, a CDU elnöke. Szerinte felfoghatatlan az, ami a kancellári hivatalban történt: Scholznak a leghatározottabban el kellett volna utasítania Abbász kijelentéseit, és kérni kellett volna őt a hivatal elhagyására.

Olaf Scholz szerda reggeli Twitter-bejegyzésben az MTI beszámolója szerint azt írta: mélységesen felháborítja Mahmúd Abbász kijelentése, és elítéli a holokauszt tagadására irányuló minden kísérletet.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×