eur:
392.34
usd:
367.17
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Gironde megye tűzoltósága (SDIS 33) által közreadott képen a délnyugat-franciaországi Landira település közelében tomboló erdőtűzről 2022. július 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/Service Communication-Protocole SDIS 33

Belgium ötödének megfelelő terület égett már le idén Európában

A szárazság és a forróság együtt hozott létre olyan körülményeket, melyek miatt az erdőtüzek rekordokat döntögetnek a kontinensen.

Közel 660 ezer hektárnyi erdő égett le Európában augusztus közepéig az Európai erdőtűz-információs rendszer (Effis) szerint: 2006, az erdőtüzekkel kapcsolatos feljegyzések kezdete óta ez rekord adat a The Guardian cikke szerint.

Az idei adat ráadásul a korábban rekordot jelentő 2017-es évnél 57 százalékkal magasabb: akkor közel 420 ezer hektárnyi erdő égett le ebben a periódusban, az év végére pedig 988 ezer hektárra emelkedett a szám. A mostani trendek figyelembe vételével egymillió hektár fölé fog emelkedni 2022 végéig a leégett erdős területek nagysága.

Nincs még vége a szezonnak

Az Effis adatai szerint az idén eddig Európa-szerte leégett teljes földterület kétszerese a 2006-2021-es átlagnak, míg a tüzek összesített száma több mint négyszerese ugyanezen időszak átlagának.

"Az aszály és a hőhullámok idén egész Európát érintették, a régió általános helyzete aggasztó, és még mindig a tűzszezon közepén járunk"

- mondta Jesús San-Miguel, az Effis koordinátora.

Az unióban általában a mediterrán régióban pusztít a legtöbb erdőtűz, de 2010 óta már Közép-Európában, valamint északon is egyre több helyen ég az erdő. Ezeken a területeken általában nem tapasztalnak ilyesmit.

Románia a legérintettebb

A tüzek eddig Spanyolországot sújtották a leginkább, itt 244 924 hektár égett le, majd Románia (150 528 hektár) és Portugália (77 292 hektár) következnek. Franciaországban több mint 60 000 hektár égett le. Az adatokat nem sokkal azután tették közzé, hogy az EU Copernicus légkörfigyelő szolgálata, amely az Effis által használt műholdas adatokat szolgáltatja, a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy Nyugat-Európa nagy részén extrém vagy nagyon extrém tűzveszély van. Franciaországban és Spanyolországban

a tüzek széndioxid-kibocsátása megdöntötte a korábbi rekordokat,

a tüzek intenzitása pedig Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában is nagyobb volt, mint a júliusi-augusztusi átlag.

A franciák heroikus küzdelme sikeres volt a tűz ellen

A francia elnök, Emmanuel Macron találkozót hívott össze, melyen tűzoltókkal és hivatalnokokkal vitatják meg az ország erdőtüzekkel kapcsolatos stratégiáját azt követően, hogy Gironde régióban sikerült megfékezniük egy hatalmas erdőtüzet.

A tűz júliusban 14 ezer hektárt pusztított el, majd ismét lángra kapott, és további 7600 erdőt égetett fel, ráadásul 10 ezer ember kitelepítését tette elkerülhetetlenné.

Portugáliában szombaton sikerült megfékezni egy nagy erdőtüzet, amely egy hete égett a Serra da Estrela nemzeti parkban, és a hétvégén a cseh-német határon is eloltottak egy tüzet. Spanyolországban azonban vasárnap egy északkelet-spanyolországi tűzvész vált irányíthatatlanná. Becslések szerint 8000 hektárt pusztított el, nyolc falu és 1500 ember evakuálására kényszerített Zaragoza tartományban a hatóságok szerint.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×