eur:
394.96
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Ukrajna, zaporizzsjai atomerőmű, orosz katona
Nyitókép: Newsnpr

A zaporizzsjai helyzet atomkatasztrófához vezethet – Milliárdok halhatnak bele egy nukleáris háborúba

Az oroszok és az ukránok egymást vádolják az erőmű környékén kialakult tűzharcokért: Ukrajna újabb szankciókat kér Oroszországgal szemben.

Különleges célponttá válnak az orosz katonák, amennyiben az Enerhodar városában található telephelyet megtámadják, vagy azt bázisként használva onnan indítanak támadást, figyelmeztette az oroszokat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters cikke szerint.

"Ha Oroszország tettei miatt katasztrófa következik be, a következmények azokat sújthatják, akik egyelőre hallgatnak. Ha a világ nem mutat erőt és határozottságot egyetlen atomerőmű védelmében, az azt jelenti, hogy veszített" – mondta hétfő késő esti beszédében az ukrán elnök újabb szankciókat sürgetve az orosz nukleáris ágazat ellen.

Egymásra mutogat a két fél

Vlagyimir Rogov, Enerhodar oroszok kinevezte tisztviselője szerint hétfőn két óra alatt 25 alkalommal érte nehéztüzérségi csapás a várost az atomerőmű közelében és lakóövezetekben amerikai gyártmányú M777-es ágyúkból. Az orosz Interfax hírügynökség enerhodari orosz forrásokat idézve állítja, hogy ukránok követték el a támadást, ám a közeli, ukrán kézen levő Nikopol város vezetése azt állítja, oroszok támadták a várost abból a célból, hogy ukrán támadás látszatát keltsék.

"Az oroszok azt hiszik, hogy a zaporizzsjai atomerőmű támadásával kényszeríthetik a világot feltételeik teljesítésére"

– írta Andrij Jermak, az ukrán elnöki stáb vezetője a Twitteren. Az ukrán fegyveres erők déli körzete a Facebookon arról írt, hogy az atomerőművet környező városokat továbbra is támadják az oroszok. Arról is írtak itt, hogy 23 orosz katonát öltek meg a térségben, valamint két állásukat semmisítették meg.

Az ENSZ felügyelőket küldene

Az ENSZ azt állítja, rendelkezik logisztikai és biztonsági kapacitással a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) látogatásának támogatására, ha Oroszország és Ukrajna is beleegyezik. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn telefonbeszélgetést folytatott Guterresszel, hogy megvitassák az erőmű biztonságos működésének feltételeit.

"Az ügynökséggel és annak vezetésével szorosan együttműködve mindent megteszünk annak érdekében, hogy

a NAÜ szakemberei az erőműben tartózkodhassanak

és beszámolhassanak az ukránok romboló akcióiról" – mondta Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

Vannak ellenérvek is

Igor Visznyevecki, a külügyminisztérium nukleáris proliferációs és fegyverzetellenőrzési osztályának helyettes vezetője később arról beszélt, túl veszélyes lenne egy NAÜ-küldöttség Kijeven keresztül való átutaztatása. Ukrajna hetek óta ellentámadást tervez Zaporizzsja és Herszon visszafoglalására.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×