INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

lengyelország

európai unió

helyreállítási alap

helyreállítási terv

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Kijev melletti Bucsában talált holttestekkel kapcsolatban Varsóban 2022. április 4-én. Az orosz csapatok kivonulása után eddig 340 holttestet találtak a településen. Ukrajna az orosz csapatokat okolja a történtekért.

Mateusz Morawiecki: Varsó nem fog elveszíteni semmilyen uniós pénzt

Infostart / MTI

Csak idő kérdése, hogy Lengyelország megkapja a helyreállítási terv uniós forrásait. Ezt a lengyel miniszterelnök hangoztatta szerdai sajtóértekezletén. A kormánypárt PiS szóvivője sokkal élesebben fogalmazva kijelentette: nem engedik be az uniót olyan területekre, ahol nincs hatásköre.

Morawiecki aláhúzta: az uniós pénzeket "egységként" szemléli, elsősorban a strukturális, a kohéziós alapok, valamint a közös agrárpolitika eszközei érdeklik, mert ezek "ötszörösét teszik ki" a lengyel helyreállítási tervnek.

Lengyelország "nem fog elveszíteni semmilyen pénzt", a helyreállítási alap eszközeinek folyósítása is "csak idő kérdése". Hozzátette: az Európai Unióval együtt "ki kell dolgozni megfelelő mechanizmusokat, ezt remélhetőleg az Európai Bizottság is érti". Mint fogalmazott, "ami az eszközök lehívásának időpontját illeti, legfeljebb még egy kicsit vitatkozni kell az EU-val".

Elmondása szerint

a helyreállítási tervben foglalt projektek megvalósítását már el is indították, felhasználva a korábban a kormánya által előkészített más pénzügyi, ezen belül hiteleszközöket.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Dziennik Gazeta Prawna lengyel gazdasági napilapnak július végén adott interjúban kijelentette: Varsó még nem teljesítette a koronavírus-járvány utáni helyreállításra szánt európai uniós források kifizetéséhez támasztott feltételeket.

A brüsszeli bizottság június elején hagyta jóvá a 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és a 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását lehetővé tevő lengyel helyreállítási tervet, ennek eszközeinek kifizetését viszont a tervben foglalt szükséges feltételek - úgynevezett mérföldkövek - teljesítéséhez köti. Az első mérföldkövek teljesítését viszont Varsó és Brüsszel jelenleg eltérően értelmezi.

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018