eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Kijev melletti Bucsában talált holttestekkel kapcsolatban Varsóban 2022. április 4-én. Az orosz csapatok kivonulása után eddig 340 holttestet találtak a településen. Ukrajna az orosz csapatokat okolja a történtekért.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara

Mateusz Morawiecki: Varsó nem fog elveszíteni semmilyen uniós pénzt

Csak idő kérdése, hogy Lengyelország megkapja a helyreállítási terv uniós forrásait. Ezt a lengyel miniszterelnök hangoztatta szerdai sajtóértekezletén. A kormánypárt PiS szóvivője sokkal élesebben fogalmazva kijelentette: nem engedik be az uniót olyan területekre, ahol nincs hatásköre.

Morawiecki aláhúzta: az uniós pénzeket "egységként" szemléli, elsősorban a strukturális, a kohéziós alapok, valamint a közös agrárpolitika eszközei érdeklik, mert ezek "ötszörösét teszik ki" a lengyel helyreállítási tervnek.

Lengyelország "nem fog elveszíteni semmilyen pénzt", a helyreállítási alap eszközeinek folyósítása is "csak idő kérdése". Hozzátette: az Európai Unióval együtt "ki kell dolgozni megfelelő mechanizmusokat, ezt remélhetőleg az Európai Bizottság is érti". Mint fogalmazott, "ami az eszközök lehívásának időpontját illeti, legfeljebb még egy kicsit vitatkozni kell az EU-val".

Elmondása szerint

a helyreállítási tervben foglalt projektek megvalósítását már el is indították, felhasználva a korábban a kormánya által előkészített más pénzügyi, ezen belül hiteleszközöket.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Dziennik Gazeta Prawna lengyel gazdasági napilapnak július végén adott interjúban kijelentette: Varsó még nem teljesítette a koronavírus-járvány utáni helyreállításra szánt európai uniós források kifizetéséhez támasztott feltételeket.

A brüsszeli bizottság június elején hagyta jóvá a 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és a 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását lehetővé tevő lengyel helyreállítási tervet, ennek eszközeinek kifizetését viszont a tervben foglalt szükséges feltételek - úgynevezett mérföldkövek - teljesítéséhez köti. Az első mérföldkövek teljesítését viszont Varsó és Brüsszel jelenleg eltérően értelmezi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×