eur:
385.73
usd:
356.5
bux:
68864.24
2024. május 14. kedd Bonifác
MYKOLAIV, UKRAINE - APRIL 21: A view of the damages to the Ukrtelecom telephones company building as a result of the shellfire the previous night on April 21, 2022 in Mykolaiv area Ukraine. Mykolaiv, a port city near where the Southern Bug flows into the Black Sea, has been a target of Russian attacks throughout its current invasion of Ukraine. Ukrainian forces here repelled an initial advance from Russian-held territory nearby, but the city has experienced frequent shelling and air strikes even as Russia shifts the focus of its war to the eastern Donbas region. (Photo by Anastasia Vlasova/Getty Images)
Nyitókép: Anastasia Vlasova/Getty Images

Fél év háború: ilyen az élet Donbaszban

Jelenlegileg itt zajlanak a legnagyobb harcok: a hétvégén egy iskolát bombáztak porrá.

"Felöltözve alszom, hogy ha bombáznak, gyorsan tudjak menekülni. A robbanás megrázta a lakást, a hang leírhatatlan volt, akár egy földrengés. Gyűlölöm, gyűlölöm, azt akarom, hogy véget érjen a háború!" – mondja Tamara. A 85 éves asszony az iskolától 100 méterre főzött krumplit, amikor hajnali fél ötkor a támadás bekövetkezett – könnyek között idézte fel a nap eseményeit.

Kosztyantinyivka, Kramatorszk és Szlovjanszk lakosai mind azt mondták a The Guardian újságíróinak, hogy az elmúlt két hétben csökkent a támadások intenzitása, de az harcok továbbra is folytatódnak, a távolban hallani lehetett a lövések és rakétatűz hangját.

Nem hitték volna, hogy eddig tart a háború

Olga Szlovjanszk mellett rázta le egy barackfa termését, hogy hazavigye, amikor elmesélte, hogyan telnek napjai.

"Az utóbbi napok csendesek voltak. A háború első napja óta itt élek. Pokoli itt élni, nem értem, miért támadta meg Oroszország Ukrajnát" – mondta az 55 éves nő, aki Tamarához hasonlóan nem akarta megadni vezetéknevét.

A három város fontos célpont az orosz offenzívában, amely Donyeckkre és Luhanszkra összpontosít. A helyi lakosok közül kevesen gondolták volna, hogy így elhúzódik a háború: most már sokan érzik úgy, hogy

ez a konfliktus örökké tart.

A NASA műholdképei igazolják a helyi lakosok tapasztalatait: kevesebb tüzet látnak, azaz valószínűleg kevesebb a támadás. Egyes elemzők szerint ez a lőszerraktárakra és parancsnoki állásokra mért ukrán csapások eredménye lehet: a lakosok mégsem hajlandóak elhinni, hogy ez több mint átmeneti szünet.

Átmeneti állapot hónapokon át

A háború előtt a 43 éves Mikola Puskaruk gyermekfociedző volt Kramatorszkban: most esténként a városbéli férfiakkal focizik, gyerekeket nem tud edzeni.

"Február 24. után az életem a feje tetejére állt, a városunk katonai bázissá változott, fejlődése leállt. Azóta nincs munka. Az emberek csak a megtakarításokból és a humanitárius segélyekből élnek túl. A háború első hetében kimenekítettem a szüleimet Dnyipróba. Megpróbáltam ott új életet kezdeni, másfajta munkát szerezni, de nem sikerült, ezért visszajöttem. Élelemért cserébe önkénteskedem" – meséli.

"Az élet ebben a városban veszélyes – mondja barátja, a 36 éves Olena Kolisnik, aki virágüzletet vezet. – Tudjuk, hogy Oroszország megpróbálja elfoglalni ezt a várost.

Egyelőre minden rendben van, de nem akarom megvárni, hogy az orosz csapatok ideérjenek.

Ha úgy gondolom, hogy jönnek, akkor elmegyek Dnyipróba" – mondja, hozzátéve, hogy megélte már azt is, hogy egy orosz rakéta elrepül a feje fölött.

Mindenkit megrémít a háború

Hogy a háború innen hová tart, és meddig húzódik el, azt kevesen merik megtippelni. Az ukránok arra készülnek, hogy Herszon lesz a támadások középpontja: a nyugati ügynökségek szerint azonban az orosz offenzíva kifulladhat. A civileket most a rakétacsapások veszélyeztetik a legjobban. Sokak számára azonban a rakétacsapások problémájánál sokkal jelentősebb a vízhiány, valamint a gáz- és áramellátási problémák. A 64 éves Natalja Zukerman és szomszédja, a 74 éves Ljudmjla Jurko egy kramatorszki parkban lévő vízgyűjtő ponttól sétálva panaszkodott a körülményekre.

"Nincs víz, nincs jég és nem engedhetem meg magamnak a vodkát. Pedig

a vodka az egyetlen dolog, ami átsegíthet

ezen" – mondta Zukerman.

"Nézze meg a ruhámat. A háború előtt túlsúlyom volt, ezt tette velem ez a fél év" – mondta Jurko, megrángatva a szegélyét, hogy megmutassa, milyen lazán lóg rajta.

Olena Kolisnik összefoglalója sokakra igaz – a háború folytatódik, és ez megrémít mindenkit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×