INFORÁDIÓ
2023. január 29. vasárnap
Adél

dover

la manche-csatorna

franciaország

Várakozó autók a brit iskolai szünetet követő első hétvége előtt a kelet-angliai Dover kikötőjében 2022. július 22-én. A doveri kikötői hatóság szerint a doveri francia határellenőrzés lassúsága miatt az autósoknak akár hat óra várakozásra is fel kell készülniük. A brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta a brit állampolgárok szigorúbb ellenőrzésen esnek át, amikor belépnek az Európai Unió területére.

Folytatódott a káosz a La Manche csatornán

Infostart / MTI

A beléptetési rendszer fennakadásai miatt a hétvége folyamán több órás sorban állás után tudott csak több ezer brit turista bejutni Franciaország területére, a helyzet vasárnapra némileg javult, de az átkelés továbbra sem zökkenőmentes.

Péntektől kezdve hosszú sorok kígyóztak a délkelet-angliai Doverben a franciaországi Calais felé közlekedő komp kikötőjében, illetve a közeli Folkestone-ban is, ahonnan a Eurotunnel, a La Manche csatorna alatt húzódó vasúti alagút indul.

Vasárnap a Eurotunnel-en áthaladni kívánó utazóknak még mindig legalább másfél órát kell várakozni az alagút üzemeltetőjének közlése szerint.

A doveri kompkikötőben valamelyest enyhült a zsúfoltság péntekhez és szombathoz képest, amikor a turistáknak és a kamionosoknak több órát kellett várakozni kilométeres sorokban. Tekintettel a súlyos fennakadásokra, a hatóságok arra biztatták a Franciaország felé utazókat, hogy csomagoljanak bőséges enni- és innivalót, illetve a szükséges gyógyszereiket, mielőtt útra kelnek, mert csak hosszas várakozás után juthatnak át a kontinensre. Vasárnap a hatóságok már azt közölték, hogy a forgalom "normál ütemben" halad, de az utazóknak rövidebb - egy óránál kevesebb - várakozással továbbra is számolniuk kell.

Pierre-Henri Dumont francia parlamenti képviselő Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépését tette felelőssé a felfordulásért. A francia politikus szerint

az egész helyzet a Brexit következménye, és Dover kikötője túlságosan kis területű ahhoz, hogy a beléptetés megfelelő tempóban tudjon zajlani.

Liz Truss brit külügyminiszter ugyanakkor úgy vélekedett, az okozta a zavart, hogy a francia hatóságok nem biztosítottak elég embert a határátkelőhöz az utazók ellenőrzésére. Truss vasárnap elmondta, hogy egyeztetett az ügyben francia hivatali kollégájával, Catherine Colonnával arról, hogyan tudnának javítani a rendszeren.

A brit turistáknak Doverben kell áthaladniuk a francia hatóságok biztonsági ellenőrzésén még mielőtt a kompra felszállnának.

Nyitókép: Stuart Brock
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018