eur:
393.77
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Stanislaw Pytel/Getty Images

Megzabolázott Facebook, Google – Új digitális világot hozhat az EP rendelete

Az Európai Parlament múlt héten fogadta el az online tér biztonságának fokozására szolgáló, a digitális szolgáltatásokat és a digitális piacokat szabályozó rendelettervezeteket. Koi Tamás, a HWSW Informatikai Hírmagazin szakújságírója szerint az új jogszabályok előremutatóak és a világon egyedülállóak, egyszerűsítik a nagy techcégekkel szembeni eljárásokat, és pozitív változást hozhatnak az európai digitális piacon.

A szakértő kérdésünkre elmondta, hogy a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály elsősorban az olyan nagy keresőmotorok és közösségi médiaplatformok működését érinti majd, mint például a Google vagy a Facebook.

„Azt írja elő a jogszabály, hogy a korábbiaknál

  • lényegesen hatékonyabban kell majd fellépni a jogellenes online tartalmak ellen,
  • gyorsabban kell reagálniuk a cégeknek, hogyha jogszabálysértő tartalmak kerülnek fel ezekre a platformra,
  • felelősségteljesebben kell működniük,
  • több információval kell szolgálniuk például tartalommoderációról, és
  • a gyermekeknek szóló reklámok, illetve az érzékeny adatokon alapuló, targetált reklámok esetén még szigorúbb feltételeknek vetik alá ezeket a cégeket”

– sorolta Koi Tamás.

Ráadásul

a 450 milliónál több felhasználóval bíró rendelkező szolgáltatásokat még szigorúbb elvárások elé állítja

a jogszabály – emelte ki.

Ezek leginkább következőkben jelennek meg:

  • rendszerszintű kockázat megelőzéssel kell előállniuk ezeknek a cégeknek, ez a jogellenes tartalmak terjesztésének megakadályozására és az alapvető jogok biztosítására irányul,
  • független auditnak kell alávetniük magukat,
  • könnyen hozzáférhetővé kell tenniük az adataikat és az algoritmusaikat a hatóságok és a kutatók számára.

A digitális piacokról szóló jogszabály kifejezetten a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, a versenyellenes magatartás visszaszorítása céljából jött létre. Arra törekszik, hogy a nagy óriáscégek, a Google, a Microsoft, az Apple vagy akár a Meta a Facebookon keresztül, ne tudják kiszorítani a kisebb vagy az új piaci szereplőket az európai piacról – húzta alá a szakértő.

„Olyan tiltásokat fogalmaz meg a jogszabály, hogy ezek a cégek nem rangsorolhatják kedvezőbben a saját szolgáltatásaikat vagy a termékeiket a versenytárs szolgáltatásaihoz képest. Vagy például nem akadályozhatják meg vagy nehezíthetik meg azt – és ez nagyon fontos –, hogy a felhasználók például előre telepített alkalmazásokat, szoftvereket eltávolítsanak mondjuk az okostelefonjukról vagy a számítógépükről” – hívta fel a figyelmet Koi Tamás.

A szakértő szerint

ez nagyon előremutató szabályozás.

Olyan területeket szabályoznak, amelyeket más ilyen nagy piacokon még nem szabályoztak, egyszerűsíteni fogja a nagy cégekkel szembeni eljárásokat – mondta, felhívva a figyelmet arra, hogy eddig épp az jelentette a problémát, hogy mire határozathozatal született az ezek ellen a nagy cégek ellen indított eljárásokban, addigra a piac már rég túllépett az ügyön.

„Ha sikerül megfelelő apparátust teremteni a törvényi szabályozás betartatásához – vonta le a konklúziót Koi Tamás –, pozitív változást fog hozni az európai digitális piacon.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×