eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Először adtak ki vörös hőségriasztást Angliában

Szinte biztosan megdől a 38,7 fokos melegrekord, de jó esély van a 40 fok átlépésére is.

A legmagasabb szintű időjárási veszélyhelyzetet hirdette ki pénteken a brit meteorológiai intézet Anglia déli és középső térségeire a jövő hét első felében várható rendkívüli hőség miatt.

Az intézkedés alapján jövő hétfőn és kedden a négyes szintű, vörös hőségriasztás lép érvénybe. A hatóságok most első ízben rendelték el ezt a riasztási szintet.

A négyes riasztási fokozat hivatalos meghatározása szerint a szélsőségesen meleg időjárás nemcsak a lakosság magas kockázati csoportjaiban, hanem

egészséges emberek körében is megbetegedéseket, sőt haláleseteket okozhat.

A brit meteorológiai intézet szóvivőjének tájékoztatása szerint a modellszámítások 50 százalékos esélyt jeleznek arra, hogy a jövő hét első felében meghaladja a 40 fokot a napi legmagasabb hőmérséklet Angliában, és 80 százalék annak az esélye, hogy megdől a jelenlegi hőségrekord.

Az Egyesült Királyság jelenleg érvényes hőségrekordját három éve jegyezték fel 38,7 fokkal; ezt Cambridge-ben mérték 2019. július 25-én.

A jövő hét elejére várható hőséget a meteorológiai prognózis szerint a Spanyolországból észak felé áramló rendkívül meleg légtömegek okozzák.

Az előrejelzés szerint ugyanakkor jövő szerdától már enyhül a nagy meleg, és a hőmérséklet visszatér az évszaknak megfelelő szintekre.

A hőségriasztás kihirdetéséhez fűzött pénteki elemzésében a brit meteorológiai intézet hangsúlyozza, hogy az Egyesült Királyságban jelenleg átlagosan 100-300 évente van esély olyan nyarakra, amikor a csúcshőmérséklet meghaladja a 40 fokot, de az előrejelzési modellek alapján 2100-ra az ilyen nyarak ismétlődései közötti átlagos időszak 15 évre csökkenhet még abban az esetben is, ha sikerül megvalósítani a felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentésére kidolgozott terveket.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×