eur:
389.55
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Fence wire mesh barbed wire, seamless vector silhouette
Nyitókép: Nosyrevy/Getty Images

Finnország kerítést épít az orosz határra

A finn parlament csütörtökön elfogadta a finn-orosz határ védelmének megerősítéséről szóló törvényjavaslatot, melynek értelmében kerítést emelhetnek a határ mentén, és bizonyos szakaszokat lezárva, kijelölt határátkelőhelyekre irányíthatják menedékkérőket.

A finn vezetés június végén nyújtott be jogszabály-módosító javaslatot határvédelmének bizonyos szakaszokon történő megerősítésére a csaknem 1300 kilométer hosszú - gyéren lakott - közös határ mentén.

A finn kormány június elején mutatta be a parlamentnek a törvényjavaslatot az Ukrajnára mért orosz támadásokra reagálva, Helsinki ugyanis tartott tőle, hogy NATO-csatlakozásuk miatt Oroszország, egy migránsáradatot előidézve, a határnál politikai nyomást gyakorolhat Finnországra.

Finnország és az egykori Szovjetunió két háborút is vívott egymással a múlt században: az 1939 végén indított, téli háborúban és az 1941-ben kirobbant, folytatólagos háborúban körülbelül 100 ezer finn vesztette életét, de a Szovjetunió ennél jóval nagyobb veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni, annak ellenére, hogy mindkét fegyveres konfliktus szovjet győzelemmel ért véget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×