eur:
392.53
usd:
366.02
bux:
66729.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Orosz katonák a Donyeck megye déli részén fekvő Volnovahában 2022. március 26-án. Az orosz csapatok által blokád alá vont kisváros lakóépületeinek 85 százaléka megsemmisült a harcokban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Egyszer már elfoglalt város lehet a következő orosz célpont

Az utolsó még ukrán kézen levő keleti terület, Donyeck kormányzója azt javasolja a régió 350 ezer lakosának, hogy hagyja el otthonát.

Az elmúlt 24 órában legalább hét civil áldozata volt az orosz bombázásoknak, további 25 ember pedig megsérült. Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó szerint ketten Avdiivka városában hunytak el, de Szlovjanszkból, Krasznohorivkából és Kurakhovéból is jelentettek haláleseteket a The Guardian cikke szerint.

"Az ország lakosainak sorsa Donyeckben dől el. Ha kevesebb civil marad a régióban, jobban tudunk az ellenségre és feladatunkra koncentrálni" - mondta Kirilenko. Szerdán már minibuszokkal távoztak a város lakói a BBC cikke szerint.

Az oroszok Donbaszra utaznak

Luhanszk megszerzése után az oroszok célja Donbasz elfoglalása: igaz, Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó szerint az ellenállók még mindig harcolnak Liszicsanszk közelében is.

"Fájdalmas látni a mai liszicsanszki videókat.

Az oroszok előrenyomulnak, elsősorban azért, mert tüzérségben fölényben vannak, amellyel városokat és védelmi állásokat rombolnak le, amiért nagy árat fizetnek, de a luhanszki régiót nem teljesen foglalták el.

Egyes településeket már többször lerohantak mindkét oldalról" - írta a Telegramon. Azzal vádolta Putyin csapatait, hogy felperzselt föld politikát folytatnak, "felégetnek és elpusztítanak mindent, ami az útjukba kerül".

Szlovjanszkot egyszer már visszaszerezték az ukránok

Valószínű, hogy Szlovjanszkban zajlik majd a következő meghatározó csata Ukrajnában. Vadim Liak polgármester szeretné a 107 ezer fős, még a városban tartózkodó lakosságot evakuálni onnan.

Vlagyiszlav Jurgyin orosz katonai szakértő az Izvesztyija című lapnak elmondta, hogy a hadseregnek több napba telik majd az aknák felszámolása, de a következő nagyszabású harcok Szlovjanszkért és a szomszédos Kramatorszkért zajlanak, valamint

cél az ukrán erők kiszorítása Donyeck városának közeléből.

Szlovjanszkot az oroszpártiak elfoglalták 2014-ben, majd két és fél hónappal később visszafoglalták. Miközben a lakosok kedden a hadsereg sikerének évfordulójára emlékeztek, orosz tüzérség lőtte a várost, felgyújtva a piacot.

Valósággá válhat a nukleáris fenyegetés

Eközben Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök szerint lehetséges, hogy amennyiben a nemzetközi büntetőbíróság kimondja, hogy Oroszország háború bűnöket követett el, a háború nukleáris hadviseléssé válik.

"Az ötlet, hogy megbüntessük a legnagyobb nukleáris arzenállal rendelkező országot, önmagában is abszurd és potenciális veszély az emberiségre nézve" - írta Medvegyev a Telegramon.

Oroszország továbbra is Ukrajna nácitlanítását és demilitarizálását nevezi a háború fő céljának.
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×