eur:
392.83
usd:
367.92
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Rakétatámadásban megrongálódott iskolaépület a Kijev közelében fekvő Vaszilkivben 2022. március 7-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Mihail Palincsak

Ukrajna az orosz oligarchák pénzéből is finanszírozná az újjáépítést

Az Oroszország által indított háború által Ukrajnában okozott károk egyelőre felmérhetetlenek. Becslések szerint a helyreállításhoz legkevesebb 750 milliárd dollárra lesz szükség. Denisz Szmihal ukrán miniszterelnök szerint az összeg jelentős részét szerint az orosz állam, valamint az orosz oligarchák külföldön befagyasztott értékeiből, illetve pénzéből kellene finanszírozni. Az ezzel kapcsolatos jogi akadályok azonban jelentősek.

Az ukrajnai újjáépítés, illetve az ehhez nyújtandó külföldi támogatás volt a fő témája a svájci Luganóban tartott nagyszabású nemzetközi konferenciának, amelyen csaknem negyven ország és több nemzetközi szervezet, köztük az Európai Unió és a Világbank magas rangú képviselői vettek részt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videón kapcsolódott be a tanácskozásba, míg miniszterelnöke a helyszínen mondott nagy visszhangot kiváltó beszédet.

Denisz Szmihal ugyanis felvetette, hogy országa újjáépítéséhez mintegy 300-500 milliárd dollár értékben kellene felhasználni az orosz állam, illetve az orosz oligarchák szerte a világon befagyasztott értékeit – írja a Spiegel.

Az ukrán kormányfő utalt arra, hogy a több mint négy hónapja tartó háború

egyedül az ország infrastruktúrájában mintegy 100 milliárd dolláros kárt okozott.

A miniszterelnök egy több száz oldalas újjáépítési tervet terjesztett elő.

Szmihal szerint országa "gazdasági csodára" törekszik, és ehhez nem csak a partnerek pénzügyi támogatására, de szakértelmére számít.

Jogi szakértők szerint az oligarchák befagyasztott vagyonának elkobzása, illetve felhasználása meglehetősen nehéz.

Ahhoz elengedhetetlen lenne, hogy az illetékes nemzetközi bíróságok ennek megfelelő ítéleteket hozzanak.

A többi között azt kellene bizonyítani, hogy az oligarchákat közvetlenül felelősek a háború megindításáért, illetve az ahhoz való hozzájárulásért.

Az Európai Beruházási Bank ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az ukrán gazdaság teljes összeomlását csakis hatalmas összegű beruházásokkal lehet megakadályozni.

Markus Berndt utalt a többi között arra, hogy helyre kell állítani a víz- és energiaellátási, továbbá a digitális hálózatokat. Az országot, illetve lakhelyeiket elhagyók számára biztosítani kell a hazatérés perspektívákat.

A 44 milliós Ukrajnából a háború kitörése óta csaknem 6 millióan menekültek külföldre, a belső menekültek száma pedig meghaladja a 6 milliót.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×