eur:
395.19
usd:
364.24
bux:
65848.51
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az Európát Ázsiával összekötő Boszporusz híd Isztambulban 2014. december 11-én. A 1510 méter hosszú híd a város Ortaköy európai kerületét köti össze az ázsiai oldalon fekvő Beylerbeyi kerülettel.
Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Lopott ukrán gabonával bukhatott le egy orosz hajó

A járművet a török hatóságok tartóztatták föl. Rakományának eredete tisztázatlan.

A török vámhatóságok feltartóztattak egy az oroszok által megszállt ukrán régióból indult, gabonát szállító hajót – közölte Ukrajna törökországi nagykövete. Vaszilij Bodnar – az Euronews tudósítása szerint – elmondta, hogy együttműködnek a török hatóságokkal, és hogy a hajó jelen pillanatban a törökországi Karasu kikötőjének bejáratánál áll.

A Zhibek Zholy az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszk kikötőjéből a török Fekete-tenger partján fekvő Karasu felé indult, rakományának származási helye viszont tisztázatlan. Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy gabonát lop az általuk ellenőrzött ukrajnai területekről, Moszkva viszont tagadja ezeket a vádakat.

Az eset kapcsán a BBC azt írja, hogy a hajó indulásáról szóló videós híradást több Kreml-barát Telegram-csatornán is megosztották, és hogy a felvételt a kikötőről készült műholdas felvételekkel összevetve megerősítették, hogy a képsor Bergyanszkban készült június 28-a reggelén, pontosan két nappal azelőtt, hogy Zaporizzsja régió Moszkva által kinevezett vezetője a Telegramon bejelentette, hogy „több hónapos késedelemmel elhagyta az első hajó a bergyanszki kereskedelmi kikötőt. 7000 tonna gabona tart baráti országok felé.”

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Zhibek Zholy a törökországi Karasu kikötőben rakodna ki, vagy folytatná az útját a Boszporuszon keresztül egy eddig nem tisztázott célállomás felé. A hajó tulajdonosa a KTZ Express nevű kazahsztáni cég, akik a Reutersnek elmondták, hogy egy orosz cég bérelte ki a hajót. A cég beszélt az érintett felekkel, és közölte, hogy kivárják, amíg tisztázódik a helyzet a török kikötőben.

(Címlapképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek
aréna

Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek

Vlagyimir Putyin 87 százalékos választási győzelme nagyjából megfelel az orosz szavazói szándéknak – mondta Seremet Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója beszélt az oroszok rangidős vezető iránti történelmi vágyáról, az orosz média működéséről, a Kreml bástyáiról és arról is, hogy rövid távon a szankciós ütéseket képes kiállni az orosz gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×