INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

fukusima

radioaktivitás

katasztrófa

atombaleset

Látogatók az áldozatok emlékművénél a Fukusima prefektúrabeli Namiében 2019. március 11-én, a Japán északkeleti partvidékén történt földrengés és szökőár nyolcadik évfordulóján. A 9-es erősségű földrengés és az általa kiváltott szökőár következtében csaknem 19 ezer ember életét vesztette vagy eltűnt.

Fukusima: 11 évvel a katasztrófa után térhetnek haza egy közeli város lakói

Infostart / MTI

A hatóságok csütörtökön hatályon kívül helyezték a radioaktív sugárzás magas szintje miatt a baleset idején elrendelt kiürítést.

Okumában helyi idő szerint reggel 9 órakor oldották fel a korlátozásokat egy 8,6 négyzetkilométeres területen, amit újjáépítési helyszínné nyilvánítottak, miután befejeződtek a sugárzás szintjének csökkentését célzó munkálatok. A katasztrófa miatt 2011-ben a több mint tizenegyezres lélekszámú város teljes lakosságát evakuálták.

A település délnyugati részén már 2019 áprilisában feloldották az evakuációs utasítást: ide azóta nagyjából négyszázan tértek vissza.

A szerencsétlenség után egy évtizeddel hét fukusimai körzetben mintegy

337 négyzetkilométer továbbra is lakhatatlan a magas sugárzás miatt, és ez vélhetőleg még sokáig így marad.

A következő hónapokban és években Fukusima prefektúra több városában oldhatják fel a visszatérési tilalmat.

Japán keleti partját 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet. A szökőár több mint 19 ezer ember halálát okozta a távol-keleti országban, a Fukusima-1 erőműben keletkezett kár és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni. Közülük több tízezren a mai napig nem térhettek vissza otthonukba.

Nyitókép: MTI/EPA
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018