INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

srí lanka

üzemanyaghiány

megszorítás

Szintet lépett a válság Srí Lankán, csak alapos indokkal lehet tankolni

Szintet lépett a válság Srí Lankán, csak alapos indokkal lehet tankolni

Infostart

Srí Lanka évtizedek óta nem tapasztalt gazdasági krízissel szembesült: a következő két hétben csak buszok, vonatok, egészségügyi szolgáltatók által használt járművek és ételszállítók tölthetik meg üzemanyagtankjaikat az országban.

A városi iskolák bezártak, a 32 milliós Srí Lanka lakosait arra szólították fel, hogy otthonukból dolgozzanak. A dél-ázsiai ország nehezen tud az üzemanyag- és élelmiszerimportért fizetni. A hetvenes évek óta nem volt érvényben ilyen drasztikus üzemanyagkorlátozás, mint amilyen a mostani. Akkor Európában és az Egyesült Államokban is korlátozták a megvásárolható üzemanyagmennyiséget, írja a BBC.

A világjárvány, az emelkedő energiaárak és a populista adócsökkentések által súlyosan sújtott gazdaságú Srí Lankának nincs elegendő devizája az alapvető termékek importjának kifizetéséhez. Az akut üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerhiány hozzájárult ahhoz, hogy a megélhetési költségek rekordmagasságba emelkedjenek az országban.

Olcsó olajat próbálnak szerezni

Legalább július 10-ig nem vehetnek üzemanyagot az országban az átlagemberek: Bandula Gunewardena kormányszóvivő szerint Srí Lanka eddigi történelme során nem szenvedett még ilyen mély krízistől.

A pénzszűkében lévő ország Oroszországgal és Katarral is olcsóbb olajról tárgyal.

A hétvégén mindössze 9 ezer tonna dízel és 6 ezer tonna benzin volt már az országban a létfontosságú szolgáltatások fenntartására.

Átlagos felhasználás esetén ez a mennyiség egy hétig sem tart ki.

Kanchana Wijesekera energiaügyi miniszter szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy üzemanyagot szerezzenek, de nem tudják, mikorra járhatnak sikerrel.

Eddig sem volt egyszerű az üzemanyaghelyzet

"Úgy tűnik, a mobilitás már eddig is erősen korlátozott volt, az emberek hosszú sorokban várakoztak az üzemanyagért. A személygépkocsikra vonatkozó

teljes tilalom azonban még egy lépéssel tovább megy,

és tovább fokozza a gazdasági fájdalmat" - értékelte a helyzetet Alex Holmes, az Oxford Economics közgazdásza.

Májusban az ország története során először nem teljesítette adósságait nemzetközi hitelezőkkel szemben. A múlt héten a Nemzetközi Valutaalap tárgyalócsoportja érkezett Srí Lankára, hogy tárgyalásokat folytasson egy 3 milliárd dolláros mentőcsomagról. A kormány Indiától és Kínától is segítséget kér az alapvető cikkek behozatalához.

Dollármilliárdokra van szükségük

Ranil Wickremesinghe miniszterelnök a hónap elején azt mondta, hogy az országnak a következő hat hónapban legalább 5 milliárd dollárra van szüksége az olyan alapvető termékek, mint az élelmiszerek, az üzemanyag és a műtrágya beszerzéséhez. Az elmúlt hetekben a kormány felszólította a gazdákat, hogy termeljenek több rizst, és a kormánytisztviselőknek hetente egy szabadnapot adott, hogy élelmiszert termeljenek.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018