eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Lufthansa német légitársaság koronavírus-járvány miatt munka nélkül maradt gépei vesztegelnek a frankfurti repülőtéren 2020. április 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Káosz a német repülőtereken

Törölt járatok, hosszú sorok, elvesztett bőröndök. Ez jellemzi a német repülőtereket, amelyeken az elmúlt hetekben egyre nagyobb a káosz. A koronavírus-járvány miatt óriási a hiány a repülőtéri személyzetben, amivel a hatóságok a hazai, illetve külföldi turizmus rendkívüli növekedése miatt immár képtelenek megbirkózni.

A német kormány a kialakult válsághelyzet nyomán rendkívüli lépésre szánja el magát: a káosz csökkentése érdekében külföldről igyekszik korlátozott időre és minden fajta "kizsákmányolás" kizárásával kisegítő munkaerőt csábítani – írja a Spiegel.

A légi közlekedési ágazat előzőleg arra szólította fel a kormányt, hogy elsősorban Törökországból igyekezzen munkaerőt csábítani. Az ágazat szerint több ezer főre lenne szükség.

Ennek nyomán született a belügy-, a munkaügyi-, valamint a közlekedési minisztérium közös döntése arról, hogy első menetben Törökországból csábítanak kétezer főt a repülőtéri gondok, illetve a megnövekedett utasforgalomból fakadó problémák enyhítésére.

Hubertus Heil munkaügyi miniszter közölte, hogy a megfelelő tartózkodási könnyítésekkel igyekeznek eleget tenni a külföldi munkaerő biztosításának, továbbá szigorú ellenőrzésekkel próbálják megakadályozni azt, hogy a rendkívüli munkaerőt szociálisan kizsákmányolják.

Ennek megfelelően a munkaadóknak a munkaszerződés szerint bért kell fizetniük és a szerződés időtartamára a megfelelő szállást kell biztosítaniuk.

Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter úgy foglalt állást, hogy legkevesebb "négy számjegyű" létszámra lesz szükség lehetőleg július elejétől és legalább néhány hónapra.

A német légi közlekedésl rendkívüli gondokkal küszködik. A koronavírus-járvány megbénította az ágazatot, amely most igyekszik talpra állni.

Ehelyett azonban járatok törlése, késések és a repülőtéren immár rendszeressé váló tumultusok a jellemzők.

A szükséges személyzet hiánya egyre inkább szembetűnő elsősorban a biztonsági ellenőrzések, a csekkolások, valamint a repülőgépek előkészítése terén.

A Lufthansa légitársaság korábban mintegy kétezer belföldi járatát törölni kényszerült a járvány nyomán bekövetkezett személyzethiány miatt.

Néhány héttel ezelőtt pedig arról tájékoztatott, hogy 900 pénteki, illetve hétvégi járat törlésére kényszerül.

A légitársaság vezetősége azzal számolt, hogy a helyzet legjobb esetben csak jövőre normalizálódik. Jelenleg csak a járatok törlése, illetve számuk csökkentése segít.

Mindez ugyanakkor nem csupán németországi prrobléma, hanem az egész világra évényes.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×