INFORÁDIÓ
2022. augusztus 20. szombat
István

tóth edina

fidesz

ep

klíma

Képviselők az ülésteremben az egyenlő munkáért egyenlő bérezésről, vagyis a nők és férfiak fizetése közötti bérszakadék felszámolásáról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. április 5-én.

Fideszes képviselő: magyar siker, hogy az EP elutasította a klímaadóról szóló javaslatot

Infostart / MTI

Tóth Edina szerint a bevezetni kívánt klímaadó veszélyeztette volna a rezsicsökkentést.

Az Európai Parlament képviselőinek többsége szerdán elutasította az uniós szén-dioxid-kereskedelmi rendszer (ETS) kiterjesztésére, a szén-dioxid-határadó bevezetésére és a szociális klímavédelmi alap létrehozására vonatkozó javaslatokat.

A képviselők 365 ellenszavazattal, 265 támogató szavazattal és 34 tartózkodással utasították el Peter Liese, az Európai Néppárt képviselője által készített, a kibocsátás-kereskedelmi rendszer kiterjesztéséről és felülvizsgálatáról szóló jelentést. Az európai baloldal és a Zöldek szerint a jelentés nem elég ambiciózus. A törvényhozók ezután megállapodtak abban, hogy a szöveget, valamint a szén-dioxid-határadóval és a szociális klímavédelmi alappal foglalkozó, egymással összefüggő jelentéseket visszautalják átdolgozásra a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsághoz (ENVI).

A szerdán elutasított javaslatok a Fit for 55 (Irány 55 százalék) uniós klímavédelmi csomag kulcsfontosságú részeit képezik.

Az ETS kiterjesztéséről és felülvizsgálatáról szóló jelentést azért utasították el, mert olyan előterjesztéseket is tartalmazott, amelyek az ENVI-szakbizottság által a múlt hónapban javasoltnál enyhébb szén-dioxid- kibocsátáscsökkentést eredményeztek volna, és késleltették volna az ingyenes szén-dioxid-kibocsátási egységek kivezetését.

Ujhelyi István, az MSZP uniós parlamenti képviselője sajtóközleményében, azt írta: a beterjesztett javaslatok jelentős részét támogatta, de véleménye szerint a parlament jobboldala "túlzottan is a nagytőke érdekét tartotta szem előtt".

"A baloldal képviselőjeként nekem viszont kötelességem volt az emberek érdekét kezelni elsődleges prioritásként, ezért végül a szociáldemokrata frakció álláspontjával megegyezően nem szavaztam meg a csomagot. Felelősek vagyunk a jövőnkért, de nem hozhatunk felelőtlen és egyenlőtlen döntéseket sem" - írta sajtóközleményében Ujhelyi István.

Brüsszel az EU károsanyag-kibocsátás kereskedelmi rendszerének felülvizsgálata révén klímaadó bevezetését javasolta, amelyet végül az Európai Parlament többsége elutasított, a szavazás eredménye hatalmas siker a Fidesz európai parlamenti képviselőinek, akik mindvégig következetesen harcoltak az emberekre és a családokra kiterjesztendő klímaadó ellen - hangsúlyozta Tóth Edina a Fidesz uniós parlamenti képviselője.

Sajtóközleményében a képviselő rámutatott: "a szavazás eredménye világosan mutatja, hogy a klímacsomag több sebből vérzik, s nem sikerült sem politikai, sem társadalmi támogatottságot a javaslat mellé állítani". A politikus hozzáfűzte: "sajnálatos, hogy Brüsszel újabb átgondolatlan és felelőtlen, a józan észnek ellentmondó klímapolitikai intézkedési terve a polgárokra, családokra terhelte volna a zöldítés árát, ez pedig elfogadhatatlan számunkra".

A képviselő emlékeztetett arra is, hogy a bevezetni kívánt klímaadó veszélyezteti a rezsicsökkentést, és tovább növelné az inflációt.

Tóth Edina hangsúlyozta, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői továbbra is azért küzdenek, hogy ezt a javaslatot ne fogadják el. Mint fogalmazott, a magyar álláspont világos: az átállás költségét nem a magyar és az európai polgárokkal, hanem a nagy szennyezőkkel kell megfizettetni.

"Megyünk tovább a megkezdett úton, és meg fogjuk akadályozni, hogy az uniós szabályozással új adót vessenek ki a magyar polgárokra" - szögezte le a Fidesz politikusa.

Az Európai Parlament képviselőinek többsége szerdán elutasította az uniós szén-dioxid-kereskedelmi rendszer (ETS) kiterjesztésére, a szén-dioxid-határadó bevezetésére és a szociális klímavédelmi alap létrehozására vonatkozó javaslatokat.

A képviselők 365 ellenszavazattal, 265 támogató szavazattal és 34 tartózkodással utasították el Peter Liese, az Európai Néppárt képviselője által készített, a kibocsátás-kereskedelmi rendszer kiterjesztéséről és felülvizsgálatáról szóló jelentést. A törvényhozók ezután megállapodtak abban, hogy a szöveget, valamint a szén-dioxid-határadóval és a szociális klímavédelmi alappal foglalkozó, egymással összefüggő jelentéseket visszautalják átdolgozásra a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsághoz (ENVI).

Nyitókép: MTI/AP/Jean-Francois Badias
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018