eur:
393.09
usd:
367.17
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője felszólal az Európai Néppárt kétnapos tisztújító kongresszusán Zágrábban 2019. november 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Manfred Weber lett az Európai Néppárt elnöke

A német politikus eddig frakcióvezetője volt az EPP-nek. Elődje, Donald Tusk a lengyel belpolitikára kíván fókuszálni.

Manfred Webert választották az Európai Néppárt (EPP) elnökévé a párt rotterdami kongresszusán.

A tisztújító kongresszuson a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) színeiben politizáló Weber - akit 2014-ben már az EPP frakcióvezetőjének választottak - egyedüli jelöltként indult a pártcsalád vezetői posztjáért, és

  • a voksok 89 százalékát kapta.

Mind a CSU és a testvérpártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) az EPP tagja.

Elődje, Donald Tusk egykori lengyel miniszterelnök és az EU állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács volt elnöke azt mondta, a jövőben a lengyel belpolitikára szeretne koncentrálni.

A néppárt adja az Európai Parlament legnagyobb frakcióját, de a jobbközép uniópártok vereséget szenvedtek a legutóbbi német választásokon, és a pártcsaládhoz tartozó francia konzervatív erő sem tudott sikert aratni a francia elnökválasztáson, így a 27 európai uniós tagállamból csupán nyolcat vezetnek néppárti politikusok, az EU öt gazdaságilag legerősebb országában - Hollandiában, Németországban Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban - ellenzékbe kényszerültek.

A Fidesz már nem tagja a néppártnak, a KDNP igen.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×