eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Így lehet igazán megúszni a káoszt a benzinkutakon

Rosemary Penwarden három léve használja a napenergia hajtotta járművet: egy 29 éves autót alakított át.

Nyolc hónap alatt építette meg egy barátjával a járművet: a 63 éves új-zélandi nő azt mondja, egy kicsit őrültnek kell lenni egy ilyen projekthez, és az olajcégeknek mond köszönetet azért, hogy rá kellett szánnia magát a jármű megépítésére, írja a The Guardian.

Egy 1993-ban gyártott autó roncsát vásárolta meg a célra, melyből maga bontotta ki a robbanómotort. Új sebességváltót és egy elektromos motort szerelt a járműbe, majd akkumulátorokat szerelt bele: 24 került a motorházba és 56 a csomagtartóba. A teljes projekt 24 ezer dollárjába került, ez 8.7 millió forintnak felel meg. Az autó rendelkezik a szükséges engedélyekkel és biztosítva van, már évek óta közlekedett, amikor a helyi média felfigyelt rá.

Hagen Bruggemann, aki segített Penwardennek az átalakításban, a közös munka óta már nyolc további autót épített át elektromossá. Azt mondja, lehet akármennyit beszélni a fenntarthatóságról, de ennél sokkal fontosabb, hogy konkrét tetteket is végrehajtson az ember. Elmondása szerint

a legtöbbek számára nem éri meg pénzügyileg egy ilyen átalakítást végrehajtani személyautó esetén, de teherautóknál, ahol a karosszéria többet ér, mint a motor, megfontolandó a dolog.

Egy dízel teherautó átépítésének költségei öt éven belül megtérülnek.

A régóta környezetvédelemmel foglalkozó Penwarden szerint nem mindenki engedheti meg magának, hogy annyi időt és pénzt fordítson egy autó elektromossá alakítására, mint ő, de szerette volna, ha ezen a módon tud alkalmazkodni az éghajlati válsághoz. Az autót otthonában tölti fel napenergiával.

Véleménye szerint költségei meg fognak térülni, de nem spórolási céllal végezte el az átalakítást. Arra szólítja fel országa kormányát, hogy támogassa az ilyen műveleteket.

"Már az is felbecsülhetetlen értékű dolog, hogy meg tudjuk mutatni: ezt meg lehet csinálni" - mondja.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×