INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

új-zéland

elektromos autó

átalakítás

Így lehet igazán megúszni a káoszt a benzinkutakon

Így lehet igazán megúszni a káoszt a benzinkutakon

Infostart

Rosemary Penwarden három léve használja a napenergia hajtotta járművet: egy 29 éves autót alakított át.

Nyolc hónap alatt építette meg egy barátjával a járművet: a 63 éves új-zélandi nő azt mondja, egy kicsit őrültnek kell lenni egy ilyen projekthez, és az olajcégeknek mond köszönetet azért, hogy rá kellett szánnia magát a jármű megépítésére, írja a The Guardian.

Egy 1993-ban gyártott autó roncsát vásárolta meg a célra, melyből maga bontotta ki a robbanómotort. Új sebességváltót és egy elektromos motort szerelt a járműbe, majd akkumulátorokat szerelt bele: 24 került a motorházba és 56 a csomagtartóba. A teljes projekt 24 ezer dollárjába került, ez 8.7 millió forintnak felel meg. Az autó rendelkezik a szükséges engedélyekkel és biztosítva van, már évek óta közlekedett, amikor a helyi média felfigyelt rá.

Hagen Bruggemann, aki segített Penwardennek az átalakításban, a közös munka óta már nyolc további autót épített át elektromossá. Azt mondja, lehet akármennyit beszélni a fenntarthatóságról, de ennél sokkal fontosabb, hogy konkrét tetteket is végrehajtson az ember. Elmondása szerint

a legtöbbek számára nem éri meg pénzügyileg egy ilyen átalakítást végrehajtani személyautó esetén, de teherautóknál, ahol a karosszéria többet ér, mint a motor, megfontolandó a dolog.

Egy dízel teherautó átépítésének költségei öt éven belül megtérülnek.

A régóta környezetvédelemmel foglalkozó Penwarden szerint nem mindenki engedheti meg magának, hogy annyi időt és pénzt fordítson egy autó elektromossá alakítására, mint ő, de szerette volna, ha ezen a módon tud alkalmazkodni az éghajlati válsághoz. Az autót otthonában tölti fel napenergiával.

Véleménye szerint költségei meg fognak térülni, de nem spórolási céllal végezte el az átalakítást. Arra szólítja fel országa kormányát, hogy támogassa az ilyen műveleteket.

"Már az is felbecsülhetetlen értékű dolog, hogy meg tudjuk mutatni: ezt meg lehet csinálni" - mondja.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Vlagyimir Putyin elutazik

Az orosz elnök a jövő héten Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogatva az ukrajnai háború...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018