INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

ensz

németország

baerbock

Annalena Baerbock, a Szövetség 90/Zöldek társelnöke a pártszövetség hamvazószerdai rendezvényén Landshutban 2019. március 6-án. A politikai hamvazószerdának is nevezett napon a német pártok képviselői találkoznak a támogatóikkal és beszédeket mondanak.

Példátlan globális éhínségre figyelmeztet a német külügyminiszter

Infostart

Oroszország nemcsak tankokkal, rakétákkal és bombákkal folytatja brutális háborúját Ukrajnában, hanem fegyverként használja az ukrajnai gabonaexport blokádját is a német külügyminiszter szerint. A blokád megszüntetésére szólította fel Oroszországot az ENSZ főtitkára is.

Annalena Baerbock az ENSZ-ben tartott konferencián hangsúlyozta, hogy az ukrán kikötők blokádjával, az ukrán silók, az utak, a vasutak és különösen az ukrán parasztok termőföldjeinek lerombolásával Oroszország gabonaháborút is folytat. Ez pedig fenyegető éhínséget, globális élelmiszerkríziist válthat ki.

A miniszter szerint

olyan világméretű válság fenyeget, amelyhez hasonlóra eddig még nem volt példa.

A német kormány adatai szerint Oroszország Ukrajnában akadályozza 20 millió tonna gabona kivitelét mindenekelőtt Észak-Afrika és Ázsia irányába. Ennek legnagyobb része Odessza kikötőjében van. Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonatermelője.

Oroszország háborúja a tankok, a rakéták, a bombák mellett más borzalmas, de csendesebb fegyverekkel is folyik. Ez pedig az éhezés és a nélkülözés fenyegetése – mondta Annalena Baerbock, és felhívta a figyelmet arra is, hogy mindez olyan időben történik, amikor a Közel-Keleten és Afrikában már milliókat fenyeget az éhínség a klímaválság, a Covid-járvány és a regionális konfliktusok következményeként.

A gabonaexport blokádjának megszüntetésére szólította fel Oroszországot António Guterres ENSZ-főtitkár is.

"Oroszországnak biztosítania kell az ukrán kikötőkben tárolt gabona exportját"

– hangsúlyozta a főtitkár, fontosnak nevezve, hogy Ukrajna ismét kijusson a világpiacra.

Az ENSZ adatai szerint a világméretű éhínség tetőpontot ért el. Az elmúlt két évben 135 millióról 276 millióra emelkedett azoknak a száma, akiket éhezés fenyeget. Több mint félmillió embert pedig az éhhalál, ami az ötszöröse a 2016-os adatnak. Az ukrajnai háború pedig tovább súlyosbítja a helyzetet..

Ukrajna és Oroszország együttesen a világ búza- és az árpatermésének csaknem egyharmadát termeli, a napraforgóolaj esetében pedig a felét.

Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Kopatsch
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018