INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

németország

tartományi választás

észak-rajna-vesztfália

Hendrik Wüst észak-rajna–vesztfáliai miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) jelöltje szavaz Rhedében 2022. május 15-én, a tartományi választások napján.

Nagyobbat nyerhettek a kereszténydemokraták Németországban a vártnál

Infostart / MTI

Kijöttek az exit poll adatok az Észak-Rajna-Vesztfáliában tartott tartományi törvényhozási választásról. A Zöldek megháromszorozhatták legutóbbi eredményüket.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) vártnál nagyobb arányú győzelmét jelzik a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választásról urnazárás után megjelent első adatok, a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll).

A két országos közszolgálati televízió (ARD, ZDF) megbízásából készített felmérések szerint

  • a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) kormányzó CDU a szavazatok 35 százalékát szerezhette meg. Ez erősödés az előző, 2017-es Landtag-választáson elért 33 százalékhoz képest.
  • A második helyen a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) áll, 27,5-28 százalékkal, gyengülve az öt évvel korábbi 31,2 százalékhoz képest.

A választás előtt készített utolsó közvélemény-kutatások még azt mutatták, hogy a CDU és az SPD támogatottsága nagyjából megegyezik, és a CDU előnye a felmérések statisztikai hibahatárán belül van.

Németország legnépesebb, csaknem 18 millió lakosú tartományában

  • a Zöldek pártja az exit pollok alapján a 2017-ben elért 6,4 százalékhoz viszonyítva csaknem megháromszorozta támogatottságát, és 18-18,5 százalékos eredménnyel előrelépett a harmadik számú politikai erővé, maga mögé utasítva az FDP-t.
  • A liberálisok támogatottsága ugyancsak nagyságrendekkel változott, de ellenkező irányban, a 2017-es 12,6 százalékról egészen 5-5,5 százalékig süllyedhetett.
  • Szintén az 5 százalékos bejutási küszöb körüli eredményt jeleznek az exit pollok a jobbközép CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártnak, amely ugyancsak a szavazatok 5,5-6 százalékát gyűjthette össze, a 2017-es 7,4 százalék után.

Az AfD így a Saar-vidéken és a Schleswig-Holsteinben tartott Landtag-választás után már a harmadik tartományi választáson gyengül az idén. Az újabb kudarc tovább erősítheti az országszerte jellemző trendet, amely azt mutatja, hogy az AfD főleg a keleten, az egykori NDK területén élő választókat tudja megszólítani, és az ország nyugati részén nehezen szerez 5 százaléknál nagyobb támogatottságot.

Az ARD és a ZDF megbízásából készített exit pollok alapján nincs más párt, amelynek támogatottsága akár csak megközelíti az 5 százalékot, így valószínűleg nem lesz új szereplő a düsseldorfi Landtagban a következő öt évben.

A kormányalakítással ismét próbálkozhat a CDU, amelynek vezetője, Hendrik Wüst az előző ciklus utolsó szakaszában, tavaly októberben vette át a miniszterelnöki tisztséget Armin Laschettől, aki a CDU és a testvérpárt bajor Kereszténydemokrata Unió (CSU) sikertelen kancellárjelöltje volt a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy a CDU milyen összetételű koalícióban vezetheti a nagysága és gazdasági ereje révén a legfontosabbak közé tartozó német tartományt.

Németországban legközelebb októberben, Alsó-Szászország tartanak tartományi választást.

Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018