INFORÁDIÓ
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc

dmitrij medvegyev

oroszország

nato

finnország

háború

MOSCOW, RUSSIA - JUNE 24: Deputy Chairman of the Security Council Dmitry Medvedev looks on prior to the Victory Day military parade in Red Square marking the 75th anniversary of the victory in World War II, on June 24, 2020 in Moscow, Russia. The 75th-anniversary marks the end of the Great Patriotic War when the Nazis capitulated to the then Soviet Union.  (Photo by Ramil Sitdikov - Host Photo Agency via Getty Images )

Moszkva keményen reagált a NATO-bővítési tervekre

Infostart

Megtorló lépéseket ígérnek a finn és svéd csatlakozás hatására.

A finn államfő és a finn miniszterelnök közösen jelentette be, támogatják, hogy Finnország benyújtsa csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Svédország hétfőn nyújthatja be csatlakozási kérelmét.

A két ország döntésére reagált Moszkva is. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegramon három pontban szedte össze véleményét azzal a - szerint -proxyháborúval kapcsolatban, amelyet nyugati országok indítottak Oroszország ellen.

A volt elnök és kormány szerint az, hogy Ukrajnát a NATO-országok fegyverekkel látják el, nyugati eszközök használatára képzik az ukrán katonákat, zsoldosokat vezényelnek ki és a tagországok Ororszország határainak közelében tartanak hadgyakorlatokat, növeli a közvetlen és nyílt konfliktus valószínűségét a NATO és Oroszország között egy „proxyháború” helyett.

Egy ilyen konfliktusban mindig fennáll annak a veszélye, hogy teljes atomháborúvá alakul - írta Medvegyev, aki szerint ez mindenki számára katasztrofális forgatókönyv lesz.

A bejegyzés végén kiemelte, hogy

a Nyugat ne hazudjon magának és másoknak, és „ne fulladjon meg a saját nyálától a ruszofób rohamai közben”.

Az orosz külügyminiszter is reagált. A tárca szerint Finnország NATO-csatlakozása jelentős változás az ország külpolitikájában.

"Oroszország kénytelen lesz katonai-technikai és egyéb jellegű megtorló lépéseket tenni, hogy megállítsa nemzetbiztonságát fenyegető veszélyeket" - írta a tárca.

Nyitókép: Ramil Sitdikov - Host Photo Agency via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018