eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Megrongálódott és kiégett járművek az Iljics Acél- és Vasművek területén, miközben füst száll fel az Azovsztal acélgyár területéről Mariupolban 2022. április 18-án.
Nyitókép: MTI/AP/Alexei Alexandrov

Már le is zárulhatott az ukrán egérút Mariupolban

Bő száz civilt engedtek ki az Azovsztal acélműből. Ukrajna keleti részén durvulnak a harcok a posztszovjet térség szakértője, Bendarzsevszkij Anton szerint, aki az InfoRádióban beszélt a helyzetről hétfőn.

Az ukrajnai háború jelenlegi állásáról Bendarzsevszkíj Anton, a Danube Institute kutatási igazgatója, a posztszovjet térség szakértője az InfoRádióban elmondta, heves harcok most legfőképp Izjum térségében és Mariupoltól észak-nyugatra vannak, Ukrajna keleti részén.

"Az orosz hadsereg célja, hogy bekerítse az ott harcoló, védelmi vonalat kiépített ukrán erőket, és így elvágja az ukrán utánpótlástól. Ez egyelőre nem sikerül" – foglalta össze az április 19. óta tartó támadási hullámmal kapcsolatban, amelyet megelőzően több hetes átcsoportosítás történt.

Ugyanakkor szerinte nem szabad alábecsülni az orosz haderőt.

"Azt lehet látni az ukrán vezérkar információi szerint, hogy egyre több utánpótlást és fegyvert vonnak az orosz-ukrán határokhoz, fokozzák a harcok intenzitását, ami a következő egy-két hétben érheti el a csúcsát" – tette hozzá.

Ha nem sikerül az oroszoknak elérni a katonai célt, szerinte állóháború alakul ki Kelet-Ukrajnában.

A mariupoli acélmű területén élő civilek kimenekítéséről közben folyamatosan érkeznek a hírek, a humanitárius folyosót Moszkva szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdeményezésére nyitották meg.

"Vasárnap valóban megnyitották a humanitárius folyosókat, legalább 100 civil tudta elhagyni az Azovsztal acélmű környékét.

Nem tudjuk, hogy Putyinnak milyen szerepe volt ebben, az ukránok azt mondják, nagyon nehéz meccs volt, bevonták az ENSZ-t, a Vöröskeresztet és más civil szervezeteket is, hogy legalább a civileket engedjék ki.

Ez most megtörtént. Aztán viszont a támadás folytatódott" – tisztázta Bendarzsevszkij Anton.

De arról is voltak hírek még április második felében, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter jelentette Vlagyimir Putyinnak, hogy Mariupolt elfoglalták, az ukrán ellenállás már csak az Azovsztal területére korlátozódik.

Viszont így önmagában nem volt igaz, hogy elfoglalták Mariupolt, épp az acélmű védelme miatt.

"Márpedig az Azovsztal területe mintegy egyharmada a finn fővárosénak, Helsinkiének,

hatalmas területet kell elképzelni" – mutatott rá a szakértő, aki szerint a megakadásra reagálva Putyin orosz elnök úgy reagált, hogy ne támadják tovább az acélművet, hanem zárják körbe, és "éheztessék ki" az ott lévőket; de ez sem sikerült. Azóta újra folyamatosak a támadások – bombázások, harcok – az Azovsztal ellen.

Az acélmű orosz bevétele összességében napok vagy hetek kérdése csak, mivel nincs ukrán utánpótlás, és nincs a védőknek sem esélyük, hogy kitörjenek a gyűrűből, vagy megvédjék az állásaikat hosszú távon Bendarzsevszkij Anton szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×