eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. március 24-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Listára tette egy ukrán szervezet Orbán Viktort

A nacionalista Mirotvorec (Béketeremtő) szervezet internetes oldalán szerepel a magyar kormányfő.

A szélsőséges Mirotvorec ukrajnai szervezet Orbán Viktort felvette az Ukrajna "ellenségeit" tömörítő listára. A listán a Hír TV tudósítása szerint már több tízezer ember szerepel több személyes adattal, amelyekhez hivatalos ukrán belbiztonsági szervek segítségével lehet hozzájutni.

A honlapon Orbán Viktor személyes adatainál születésének dátuma szerepel, helyeként csak Magyarországot jelölték meg. Ezenfelül azt közlik róla, hogy "magyar államférfi és politikus, Magyarország miniszterelnöke, valamint a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség párt vezetője".

Ukrán hírportálokon megjelent beszámolókra, valamint a Youtube videomegosztón nyilvánosságra hozott felvételekre hivatkozva főként azt vetik a szemére, hogy "az egyetlen az Európai Unióban", aki megtagadja, hogy Ukrajnának szánt nyugati fegyverek áthaladjanak országa területén, és "még hosszú távon is ellenzi" az orosz gázimport leállítását. A Mirotvorec bírálja azért, mert állítása szerint az orosz-ukrán háború témáját aktívan felhasználta saját választási programjához, állami szinten terjesztve az orosz narratívákat, miszerint a demokratikus ellenzék Magyarországot be akarja vonni a háborúba Ukrajna oldalán". A honlap kiemelte még, hogy 2022. február végén, nem sokkal "Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország nem akar és nem is fog fegyvereket szállítani Ukrajnának a megszállók elleni védekezésre".

A listán sok kárpátaljai magyar is szerepel, főként olyanoké, akik hivatalokban tisztséget töltenek be.

Orbán Viktort megelőzően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselő is felkerült a listára, de Várhelyi Olivér uniós biztos és Brenzovics László, a KMSZ elnöke is szerepel rajta.

A Mirotvorec honlap 2014-ben jött létre Anton Herascsenko kezdeményezésére, aki akkoriban az ukrán belügyminisztérium külső tanácsadója volt. Azóta a portál olyan személyek adatait teszi közzé, akiket Ukrajna elleni agresszióval gyanúsítanak - írta a delo.ua.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×