eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Emmanuel Macron francia elnök videokonferencia keretében tartott megbeszélésen vesz részt Avdullah Hoti koszovói miniszterelnökkel, Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Angela Merkel német kancellárral a párizsi Elysée-palotában 2020. július 10-én. A szerb és a koszovói államfő 2020. július 12-én találkozik Brüsszelben hosszú idő után, ahol az Európai Unió által közvetített tárgyalást folytatnak a két ország kapcsolatának normalizálásáról.
Nyitókép: Christofe Ena

Ágyúkat és páncéltörő rakétákat adnak Ukrajnának a franciák

Eddig azt lehetett tudni, hogy 100 millió euró értékben adományoztak felszerelést, most Emmanuel Macron árult el részleteket.

Franciaország Milan típusú páncéltörő rakétákat és Caesar típusú önjáró lövegeket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszországgal szembeni küzdelemben - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök.

Párizs eddig nem árulta el, milyen típusú fegyvereket szállít Kijevnek, csak annyit közölt április közepén, hogy 100 millió euró értékben adományozott felszerelést Ukrajnának.

Macron egy francia napilapnak beszámolt róla: országa jelentős mennyiségű fegyvert küld Ukrajnába, a Milantól a Caesarig terjedően többféle fegyvertípust.

A francia elnök megjegyezte: véleménye szerint folytatni kell a katonai támogatást, szem előtt tartva azt is, hogy ne sodródjanak bele a háborúba.

A francia elnöki hivatal szerint a lövegek a napokban érkezhetnek meg Ukrajnába. Szombattól mintegy negyven ukrán katonát képeznek ki Franciaországban a fegyverek használatára.

A francia hadseregnek 76 Caesarja van. A 155 milliméteres kaliberű, 40 kilométeres hatótávolságú, tehergépkocsi-alvázra szerelt ágyút Dániába, Indonéziába, Marokkóba, Szaúd-Arábiába, Csehországba és Thaiföldre is exportálták már.

A NATO több tagja mondott igent Ukrajna kérésére, hogy nehézfegyvereket szállítsanak, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Csehország és Hollandia. Az Egyesült Államok csütörtökön további 800 millió dollár segélyt jelentett be Ukrajnának, beleértve 72 tarackágyút, a hozzájuk tartozó járműveket és 144 000 lőszert. Németország azt ígérte, hogy ha valamely ország az ukránok által is használt szovjet típusú fegyverrel látja el Kijevet, német felszerelést kap cserébe.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×