eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

London nem akarja a felajánlott fogolycserével segíteni az oroszokat

Két brit harcos, illetve az ukránok által elfogott oroszbarát politikus sorsa a tét.

Mint arról az Infostart is beszámolt, egymáshoz közeli időben látott napvilágot egy orosz és egy ukrán felvétel, amelyen fogolycserét ajánlanak.

Az ukrán állambiztonsági szolgálat a Facebookon hozott nyilvánosságra egy videót, amelyben a hazaárulással vádolt, oroszbarátként számon tartott Viktor Medvedcsuk ukrán politikus és vállalkozó azt javasolja: cseréljék el őt az ostromlott Mariupolban rekedt civilekért és a várost védő ukránokért. A felvételen arra kéri Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt: fontolják meg ajánlatát.

Az orosz állami televízióban pedig közzétettek egy felvételt két brit harcosról, akik azt kérik, engedjék át az ukránok Viktor Medvedcsuk Putyin-barát politikust, cserébe a szabadon bocsátásukért. Orosz információk szerint a két brit Mariupolban harcolt az ukránok oldalán. Állítólag azt követően kerültek hadifogságba, hogy egységük megadta magát az oroszoknak.

A CNN most idézi az északír ügyekért felelős miniszter, Brandon Lewis nyilatkozatát, megjegyezve, hogy ez az első brit kormányzati nyilatkozat az üggyel kapcsolatban. A politikus nem kívánta kommentálni a "nemzetbiztonsági ügyet", ám hozzátette:

"Nem kellett volna oda utazniuk, illegálisan vannak ott.

(…) Mindenkinek azt üzenem: ne utazzanak illegálisan Ukrajnába. Az Egyesült Királyság támogatja az ukrán védelmi erőket, továbbra is ezt fogjuk tenni, és ennek ez a helyes módja". A politikus kiemelte, hogy aki Ukrajnát szeretné támogatni, tegye ezt "helyes úton", pénzzel vagy menekültek befogadásával.

Megkérdezték tőle, hogy szerinte létrejöhet-e fogolycsere Medvedcsuk és a britek vonatkozásában. A politikus válasza szerint "szankcionáljuk azokat az embereket, akik közel állnak Putyin rezsimjéhez. Nem keresünk arra módot, hogyan segíthetnénk Oroszországnak".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×