eur:
389.14
usd:
361.07
bux:
68083.63
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Fegyverkezés - Politikailag kényes kérdésen léphet túl a német kormány

Németország az ukrajnai orosz inváziót követően döntött katonai kiadásai jelentős megnöveléséről.

A német parlament védelmi bizottsága szerdán zöld utat adott a német kormánynak, hogy felfegyverezze az új Heron TP drónokat, miután a képviselők többsége megszavazta a politikailag vitatott projektet - írta a dpa német hírügynökség. A tervet a költségvetési bizottságnak is el kell fogadnia.

A védelmi minisztérium az izraeli gyártmányú Heron TP drónok teljes felfegyverzését tervezi. A projektet egyebek között azzal indokolták, hogy javítani kell a katonák akció közbeni védelmét.

A tervezett kiadások összege 152,61 millió euró - tájékoztatott a tárca.

A drónok felfegyverzéséhez Izraelből kell lőszert importálni, ehhez pedig az izraeli kormány engedélye szükséges - emlékeztetett a dpa.

A berlini kormány azt tervezi, hogy 140 rakétát rendel: hatvanat a kiképzésre, nyolcvanat pedig hadműveleti felhasználásra.

Németország az ukrajnai orosz inváziót követően döntött katonai kiadásai jelentős megnöveléséről. Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy 100 milliárd eurót költenek a hadsereg modernizálására, és a következő években a bruttó hazai össztermék (GDP) legalább két százalékát fordítják védelmi kiadásokra. Berlin emellett az izraeli Vaskupolához hasonló rakétavédelmi rendszer beszerzését fontolgatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×