eur:
388.48
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Katona áll az ukrán hadsereg által, az orosz csapatok haladásának megakadályozása céljából lerombolt hídon az ukrán főváros keleti elővárosa, Brovari közelében 2022. március 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Rodrigo Abd

Elektronikus hadviselésre alkalmas repülők érkeztek Németországba - a háború keddi hírei

A Pentagon szerint ezek a gépek nem fognak oroszokat támadni. Wagner-csapatok indulhattak Ukrajnába. Az ENSZ-főtitkár humanitárius tűzszünet megteremtésén dolgozik. Kedden folytatódnak az ukrán remények szerint tűzszünethez vezető tárgyalások. (A nyitóképen: Katona áll az ukrán hadsereg által, az orosz csapatok haladásának megakadályozása céljából lerombolt hídon az ukrán főváros keleti elővárosa, Brovari közelében 2022. március 28-án.)

2022.03.29. 21:55

USA: komoly oroszok?

Az Egyesült Államok kételkedik Moszkva komolyságában az Ukrajnával folytatott tárgyalásokon - jelentette ki kedden Marokkóban tartott sajtótájékoztatóján Antony Blinken amerikai külügyminiszter, miután előrehaladást jelentettek be az Isztambulban folytatott ukrán-orosz tárgyalásokon. "Semmi olyat sem látok, amely arra engedne következtetni, hogy tényleges elmozdulás történt volna Oroszország részéről" - mondta az amerikai külügyminiszter. Hozzátette ugyanakkor: Washington támogatja, ha Ukrajna úgy látja, hogy előrelépés történt. A keddi isztambuli tárgyalások után Oroszország megígérte, hogy radikálisan csökkenti katonai tevékenységét Kijev és Csernyihiv térségében. "Egy dolog, amit mond és más dolog, amit tesz Oroszország. Mi arra összpontosítunk, amit tesz" - tette hozzá Blinken, aki úgy vélte, hogy az ukránok a "szó szerint a fejükhöz szorított pisztollyal" tárgyalnak. Oroszország továbbra is kegyetlenül bánik Ukrajnával és a lakosságával, ebben a pillanatban is, amikor erről beszélünk - állította Blinken, aki előzőleg hosszú tárgyalást folytatott marokkói vendéglátójával, Nászir Burita külügyminiszterrel. Az amerikai külügyminiszter felszólította Oroszországot, hogy "azonnal vessen véget az agressziónak és vonja ki a csapatait" Ukrajnából. (MTI)

2022.03.29. 21:45

A londoni elemzők is félnek

Londoni makrogazdasági elemzők szerint várhatóan a közép-európai EU-gazdaságok idei növekedési ütemét is lassítják az ukrajnai háború átszűrődő hatásai. Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics kedden összeállított tanulmánya szerint a térség gazdaságaiba két fő csatornán gyűrűzhetnek át a háború hatásai. Az első az ipar, amelyet a gyengébb exportkereslet, a beszállítói hálózatokban keletkező fennakadások és a magasabb energiaárak egyszerre sújtanak. A közép-európai gazdaságok a háború előtt hazai össztermékük (GDP) 3 százalékának megfelelő értékű árut és szolgáltatást exportáltak Oroszországba és Ukrajnába. Ez sokkal kisebb érték az országcsoport nyugat-európai exportjánál, mégis jelentős, és ez az export az idei évre többé-kevésbé elveszett. A másik csatornán a magas nyersolaj- és élelmiszerárak szivárognak be és hatnak visszahúzó erővel a térségi gazdaságokra. (MTI)

2022.03.29. 21:42

Szükségállapot...

Két hónappal, május végéig meghosszabbíthatják a szükségállapotot Csehországban, amelyet március 4-én egy hónapra azért hirdetett ki a kormány, hogy felgyorsítsa és egyszerűbbé tegye az ukrán menekültek befogadását. Petr Fiala jobbközép kormányának kérését a szükségállapot meghosszabbítására kedden este több, mint kilencórás vita után hagyta jóvá a képviselőház. A szükségállapot meghosszabbítását a kormánykoalíció öt pártja támogatta, míg a két ellenzéki párt ellene szavazott. A parlamenti vitában a miniszterelnök megismételte korábbi kijelentését, miszerint az intézkedés a cseh lakosságot semmi módon nem érinti. "A szükségállapotra a menekültek befogadása miatt van szükség" - jelentette ki Petr Fiala. A kormányfő közlése szerint eddig több mint 300 ezer ukrán menekült érkezett Csehországba, ahol már a háború előtt is több mint 150 ezer ukrán állampolgár élt és dolgozott. A hatóságok valószínűsítik, hogy számos hozzátartozójuk ezért a háború elől Csehországban keres majd menedéket. Petr Fiala többször is leszögezte, hogy az ukránok számára Csehország célország. A parlamenti alsóház ugyanakkor határozatban felszólította a kormányt, hogy mihamarabb dolgozzon ki részletes stratégiai tervet az ukrán menekültek betagozódására a cseh társadalomba. A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap kedden azt írta, hogy egy ukrajnai felmérés szerint akár 800 ezer ukrán is érkezhet hosszabb távon Csehországba. (MTI)

2022.03.29. 21:42

Privatizált menekültválság-kezelés - Nekiestek a pozsonyi kormánynak

Bírálják a szlovák belügyminisztert a menekültválság kezelése miatt.

2022.03.29. 21:40

Szomorú következtetést vont le a francia elnök a Putyin-telefonból

Nem adottak jelenleg a feltételek humanitárius akció megkezdéséhez a következő napokban az orosz hadsereg által körbevett és ostrom alatt álló ukrajnai Mariupol lakosságának megsegítésére.

2022.03.29. 21:05

Zelenszkij nekiment a németeknek is, akik nemet mondanak az orosz energiahordozók bojkottjára

Drasztikus gazdasági következményei lennének Németországban az orosz energia azonnali bojkottjának, ezért Olaf Scholz megfontoltan mond nemet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök követeléseire – jelentette ki a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója.

2022.03.29. 20:28

Moszkva összefoglalta, hogyan értékeli eddigi ukrajnai teljesítményét

Szergej Sojgu arra figyelmeztetett, hogy Oroszország "megfelelő választ" fog adni, ha NATO-országok harci repülőket és légvédelmi eszközöket szállítanak Ukrajnának.

2022.03.29. 20:20

Biden nagy katonai költségvetést akar, de Európára keveset költene

Négy százalékkal magasabb katonai költségvetést kért az amerikai elnök a kongresszustól, mint a tavalyi büdzsé.

2022.03.29. 20:09

Élelmiszerbankon keresztül

Tartós élelmiszerrel, bébiétellel, higiéniai termékekkel és édességgel is segíti az ukrajnai háború elől menekülőket elszállásoló karitatív szervezeteket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Az élelmiszerbank az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a termékekre pályázhat minden olyan, Magyarországon bejegyzett jogi személyiséggel rendelkező non-profit szervezet, amely legalább 30 menekült folyamatos lakhatását biztosítja, akár tranzit jelleggel is. Az elbírálás során előnyt élveznek a legalább 50 menekültről gondoskodó szervezetek. A pályázat benyújtása és elbírálása folyamatos, a kiválasztott szervezeteket e-mailben értesítik az aktuálisan rendelkezésre álló készletekről. A pályázatról, a feltételekről bővebb információ található a www.elelmiszerbank.hu oldalon - olvasható a közleményben. A szervezet közleménye szerint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület már tizenhetedik éve kutatja fel és gyűjti össze gyártóktól és kereskedelmi láncoktól a feleslegessé vált, de még fogyasztható készleteket. A jellemzően lejáratközeli vagy csomagolási hibás termékekkel rászoruló embereknek, családoknak nyújtanak segítséget, évente mintegy 8 millió kilogramm élelmiszert mentenek, amelyet karitatív partnerszervezeteik közreműködésével osztanak szét, csaknem 250 ezer rászoruló között. "Nem volt kérdés, hogy állandó tevékenységük mellett, az orosz-ukrán konfliktus miatt otthonukat elhagyni kényszerülőket, illetve az őket ellátó, elszállásoló karitatív szervezeteket is segítsék, támogassák" - olvasható a közleményben. (MTI)

2022.03.29. 20:01

Orosz-fehérorosz kézilabda-egyesülésről döntöttek

A feladat egy nemzetközi szabványoknak megfelelő, igényes és a kézilabdázók képességeinek fejlesztését célzó torna létrehozása a két testvéri ország között."

2022.03.29. 20:00

A belgák egynegyede...

..."igen rossz ötletnek" tartja, hogy országa fegyvert szállítson Ukrajnának - derül ki abból a felmérésből, amelyet a Le Soir című belga napilap készíttetett. A lap felmérését a The Brussels Times hírportálja is idézte. A megkérdezettek legalább 90 százalékát nyugtalanítja az ukrajnai háború, de leginkább attól félnek, hogy a konfliktus egész Európára kiterjed. A válaszadók többsége a nukleáris támadásoktól is tart, az egyes gyógyszertárakból már felvásárolták a jódtablett-készleteket - jelentette a hírportál. A felmérés szerint a nők és az idősebb nemzedékhez tartozók a legnyugtalanabbak az ukrajnai fejlemények miatt. A felmérés szerint a belgák 60 százalékát az is aggasztja, hogy Oroszország esetleg egész Ukrajnát elfoglalja. A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 46 százaléka úgy gondolja, a múlt heti EU-csúcs nem hozott kielégítő intézkedéseket az Oroszország elleni szankciók ügyében. A közvélemény-kutatásban megkérdezett belgák egynegyede "igen rossz ötletnek" tartja, hogy országa fegyvereket szállítson Ukrajnába. A válaszadók nagyrésze kifejezetten ellenzi, hogy belga katonák harcoljanak az orosz erők ellen. A The BrusselsTimes szerint a belga honvédelemnek a közelmúltban nyújtott 1 milliárd eurós állami támogatás ellenére a lakosság 70 százaléka úgy gondolja, hogy a hadsereg nem lenne képes megvédeni az országot, ha esetleg szükség lenne rá. A vallon lakosság többsége szerint, újra be kellene vezetni a sorkötelezettséget, ezt az elképzelést főként az 55 év felettiek támogatják. A legtöbb válaszadó csak abban értett egyet, hogy ha kötelezővé tennék a katonai szolgálatot, akkor annak a fiatal férfiakra és nőkre egyaránt vonatkoznia kellene. (MTI)

2022.03.29. 18:45

Orbán Viktor: a legnagyobb tét, hogy belesodródunk-e a háborúba - videó

Békéscsabán járt a Fidesz-listavezető pártelnök, miniszterelnök.

2022.03.29. 18:34

Az orosz válogatott elhagyhatja az UEFA-t

Nobel Arusztamjan azeri származású orosz sportújságíró meglepő információval lepte meg a világsajtót: értesülése szerint az Orosz Labdarúgó-szövetség fontolgatja, hogy elhagyja az európai szövetséget, az UEFA-t, s átlép az ázsiai társföderációba.

2022.03.29. 18:34

Olaszország vonzereje

Egy évig tartó ideiglenes menekültstátuszban részesítik a háború miatt Ukrajnából érkezőket a kedden aláírt római kormányrendelet szerint. Matteo Salvini különbségtételt szorgalmazott menekültek és illegális bevándorlók között. Mario Draghi miniszterelnök írta alá a törvényerejű rendeletet, amely átmeneti védelmet és segítséget biztosít mindazok számára, akik a háború február 24-i kirobbanása óta Ukrajnából érkeztek Olaszországba. A menekült-státusz egy évig érvényes, de további kétszer, hat-hat hónapra meghosszabbítható. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ukrajnai menekültek egyéves tartózkodási engedélyt kapnak, amellyel bekerülnek az országos közegészségügyi ellátási rendszerbe, beléphetnek a munkaerőpiacra, valamint lehetőséget kapnak az oktatási intézményekbe történő beiratkozásra. A menekült-státusz előnyt jelent a családegyesítésben is. A római kormány anyagi támogatást is biztosít: a befogadásban résztvevő olaszok naponta harminc eurót kapnak minden egyes ukrán állampolgár után az ellátási költségek fedezésére. A saját erőből lakást bérlő ukránok havonta hatszáz eurót kérelmezhetnek, családonként legfeljebb kilencszáz eurót. A forrásokat egyelőre a következő három hónapra biztosítják. A belügyminisztérium adatai szerint több mint 75 ezer ukrajnai menekült érkezett, köztük több mint 38 ezer nő és több mint 29 ezer gyerek. Matteo Salvini, a kormánypárti Liga jobboldali párt vezetője a parlamentben hangoztatta, hogy "az olaszok ajtaja, otthona és szíve nyitva áll a háború elől menekülő gyermekes családok előtt, de zéró toleranciát kell alkalmazni azokkal szemben, akik hamis menekülteken akarnak meggazdagodni". A volt belügyminiszter Salvini az illegális bevándorlókat szállító emberkereskedőkre utalt. Az északkeleti határtartomány, Friuli-Venezia Giulia kormányzója, Massimiliano Fedriga, aki szintén a Liga politikusa, egy rádióinterjúban kijelentette: az ukrajnai háborúval elérkezett az ideje, hogy Európa pontot tegyen az eddigi "felszínes" politikájára, és fellépjen a migrációval szemben, "melyet nem szabad összekeverni a háború elől menekülőkkel". Fedriga elsősorban a balkáni migrációs útvonalról beszélt, azt hangoztatva, hogy hatósági információk szerint a Bosznia-Hercegovinában működő migránstáborok a szervezett bűnözés és az emberkereskedők központjainak számítanak. A Liga politikusainak szavaira Emma Bonino, az Europa+ nevű parlamenti párt vezetője úgy reagált, hogy minden menekültet diszkrimináció nélkül be kell fogadni, különbségtétel nélkül, függetlenül attól, hogy Ukrajnából, Afrikából vagy esetleg a Balkánon keresztül érkeznek. (MTI)

2022.03.29. 18:24

Cseh csapás

Csehország nem kívánatos személynek minősítette a prágai orosz nagykövetség egyik diplomatáját és kiutasította az országból - közölte a Twitteren a cseh külügyminisztérium. A Deník N és a Respekt hírportálok szerint a kiutasított diplomata Feodosij Vladisevszkij, a prágai orosz nagykövet helyettese. "Szövetségeseinkkel együtt csökkentjük az orosz kémtevékenységet az Európai Unióban" - indokolta továbbá a lépést a cseh külügyminisztérium. A hírportálok úgy tudják: a cseh biztonsági szolgálatok szerint Vladisevszkij kapcsolatban van az orosz titkosszolgálatokkal, amelyek kárt okoznak Csehországnak és ártanak a kétoldalú kapcsolatoknak. A cseh külügyminisztérium - írja a CTK hírügynökség - azzal számol, hogy Moszkva válaszlépésében kiutasítja a moszkvai cseh nagykövet helyettesét, Vitezslav Pivonkát. Martin Smolek, a cseh külügyminiszter helyettese szombaton berendelte hivatalába Alekszandr Zmejevszkij prágai orosz nagykövetet és tiltakozott a moszkvai cseh nagykövetség diplomatái elleni orosz provokációk miatt. Konkrétan mi történt, Prága nem hozta nyilvánosságra. Csehország és Oroszország diplomáciai kapcsolatai már hosszabb idő óta rendkívül feszültek. A cseh titkosszolgálatok azt állítják, hogy oroszok állnak a 2014-ben, a morvaországi Vrbeticében egy lőszerraktárban történt robbanások mögött. Csehország ezért kiutasított Prágából 18 orosz diplomatát, válaszul Moszkva 20 cseh diplomatát küldött haza. Az Ukrajna elleni orosz támadás következtében Csehország bezárta kijevi nagykövetségét és lvivi konzulátusát, ugyanakkor felfüggesztette a két csehországi orosz konzulátus működési engedélyét. (MTI)

2022.03.29. 18:20

Hernádi Zsolt: a Molnál az ellátásbiztonság mindennél fontosabb

Ebben a régióban mi otthon vagyunk, ez felelősséggel jár, ezt a részvényeseknek is tudomásul kell venniük – mondta Hernádi Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában. A Mol elnök-vezérigazgatója beszélt arról, hogy miért okozott átmeneti gondot a benzinársapka, hogy miért olyan az orosz olaj, mint egy cuvée és hogy miért szorulhatnak időlegesen háttérbe a klímacélok.

2022.03.29. 18:10

Orosz elvonulás zajlik Kijevnél? - videó

A fehérorosz-ukrán határról is visszavonulás zajlik a jelek szerint.

2022.03.29. 18:00

Szenet sem kérnek a lengyelek az oroszoktól

"Tisztában vagyunk azzal, hogy van benne némi kockázat" - teszi hozzá Varsó.

2022.03.29. 17:59

Ukrán nagykövet: „nem kértük, hogy magyar katonák Ukrajnában harcoljanak”

Kiállítás nyílt az ukrán menekültek fotóiból Újbudán.

2022.03.29. 17:46

Így adná oda a pénzt az EU

Az Európai Bizottság új rendszert hozott létre, amely a magánszektor vállalatai által felajánlott, természetbeni adományokat Ukrajnába, Moldovába és a háborúval szomszédos uniós tagállamokba irányítja - közölte a brüsszeli testület kedden. Az új rendszer célja, hogy segítse az ukrajnai háború miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerültek és a menekültek szükségleteinek kielégítését. Koordinálni fogja a létfontosságú, vállalati adományból származó termékek és eszközök, például gyógyszerek, vakcinák, orvosi felszerelések, sátrak, ágyak és takarók szállítását. A vállalatok dönthetnek úgy is, hogy más tárgyakat és eszközöket, például laptopokat, oktatásai eszközöket, vagy játékokat ajánlanak fel a háború elől menekültek életkörülményeinek javítására. A bizottsági közlemény kiemelte: az adományok segíthetnek járványok kialakulása kockázatának megelőzésében is a legkiszolgáltatottabbak, különösen a gyermekek és kisgyerekes anyák védelmére. Közölték továbbá: ez idáig a francia Sanofi Alapítvány 200 ezer adag, diftéria és tetanusz elleni vakcina adományozásával járult hozzá az erőfeszítéshez, és további 70 ezer vakcinaadagot ajánlott fel Csehországnak, Szlovákiának és Moldovának az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül. Az adományok célba juttatását a belga polgári védelemmel együttműködve az uniós polgári védelmi mechanizmus (rescEU) keretében hajtják végre - tették hozzá. (MTI)

2022.03.29. 17:37

Orosz lövedéktől omlott össze egy kilencemeletes épület egy része Mikolajivban – videó

Három halottról és 22 sebesültről érkezett jelentés.

2022.03.29. 17:16

Mátrai Márta a magyar Parlament szolidaritásáról biztosította Ukrajnát

Magyarország továbbra is kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, európai uniós és NATO-szövetségeseivel együtt elítéli Oroszország katonai fellépését – mondta Mátrai Márta, a magyar Országgyűlés háznagya kedden a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, az Európai Unió Parlamenti Elnökeinek Konferenciáján.

2022.03.29. 17:06

A háború miatt rontott prognózisán a GKI

Az elemzés a foglalkoztatás stagnálását várja, és komoly esélye van idén tervezettnél magasabb, 6 százalék körüli államháztartási hiánynak.

2022.03.29. 17:00

Kiutasítva az oroszok is

A belga szövetségi kormány 21, a brüsszeli orosz nagykövetségen valamint az antwerpeni főkonzulátuson dolgozó orosz diplomatát, Hollandia pedig 17 orosz diplomatát utasított ki - jelentette be kedden Sophie Wilmes belga és Wopke Hoekstra holland külügyminiszter. A La Libre című belga napilap szerint Sophie Wilmés a parlament külügyi bizottságának vitáján elmondta, hogy az érintetteknek 15 napon belül el kell hagyniuk Belgium területét. Az indoklás szerint a diplomaták kémkedtek és nemzetbiztonságra fenyegetést jelentő tevékenységekben vettek részt. "Ezt a döntést nem szankciónak szánjuk. A diplomáciai csatornák nyitva maradnak, továbbra is támogatjuk a párbeszédet Oroszországgal" - idézte a La Libre Belgique a külügyminisztert. Wilmés szerint a döntést Hollandiával konzultálva hozták meg, amely hasonlóan határozott a hágai orosz nagykövetségre akkreditált 17 személlyel kapcsolatban. A holland külügy kedden közleményben erősítette meg, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat információi alapján az érintett személyek titkos hírszerzői tevékenységet folytattak. Wopke Hoekstra holland külügyminiszter a Het Laatste Nieuws flamand nyelvű belga napilapnak azt nyilatkozta: Hága felkészült arra, hogy Moszkva nem hagyja válasz nélkül ezeket az intézkedéseket. (MTI)

2022.03.29. 16:47

Tíz balti diplomatát utasított ki Oroszország

A litván nagykövetségről négy, a lettről három, valamint a moszkvai észt diplomáciai képviseletről és a szentpétervári észt főkonzulátus pszkovi irodájából három munkatársat utasított ki "a kölcsönösség elve alapján" az orosz külügyminisztérium.

Az érintetteknek ugyanolyan időkeretben kell távozniuk, mint az országaikból kiutasított orosz diplomáciai alkalmazottaknak.

Az orosz diplomáciai tárca bekérette a három ország nagykövetét és határozott tiltakozását fejezte ki náluk a balti államokban működő orosz nagykövetségek alkalmazottainak "provokatív, és indokolatlan" kiutasítása miatt.

A balti államok az orosz külügyi alkalmazottak kiutasítását korábban azzal indokolták, hogy a "diplomáciai státuszukkal összeegyeztethetetlen" tevékenységet folytattak. Emellett, mint jelezték, döntésük egyben az Ukrajnával való szolidaritásuk kifejezése is. (MTI)

2022.03.29. 16:26

Orosz-ukrán tárgyalás a "mérgezés árnyékában" – Roman Abramoviccsal

Az orosz-izraeli milliárdos Roman Abramovics is feltűnt az isztambuli keddi közvetlen ukrán-orosz tűzszüneti tárgyalásokon. Hétfőn elterjedt a hír, hogy néhány hete Ambramovicsot ukrán tárgyalókkal együtt megmérgezhették, de azóta felépültek.

2022.03.29. 16:13

Hadilőszereket vesz a honvédség

A Rheinmetall cégcsoporttal kötött megállapodás 2031-ig tart.

2022.03.29. 16:08

Lefoglalták Aliser Uszamov luxusautóját

A fekete Mercedes Maybach S650 Guard 600 ezer eurót, vagyis több mint 220 millió forintot ér, lövés- és robbanásbiztos, a Corriere della Sera szerint Uszmanov 2018-ban vásárolta.

Március elején Hamburgban lefoglalták Uszmanov jachtját is, ami másfélszer olyan hosszú, mint egy focipálya.

Uszmanov többek közt a Kommerszant orosz napilap tulajdonosa, és korábban az Arsenal fociklubba is bevásárolta magát. (The Guardian, 444.hu)

2022.03.29. 15:54

Volodimir Zelenszkij: a mariupoli támadás brutálisabb a II. világháborúnál

Emberiesség elleni bűntettnek nevezte a dél-ukrajnai Mariupol elleni orosz támadásokat az ukrán elnök a dán parlamenthez videohíváson keresztül intézett beszédében.

2022.03.29. 15:45

Alapvetően csökkenti katonai tevékenységét Kijev és Csernyihiv térségében Oroszország

Erről a béketárgyalások, helyszínén, Isztambulban beszélt Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes.

2022.03.29. 15:19

Négy óráig tartott az isztambuli béketárgyalás

Egyelőre nem tudni, hogy szerdán folytatják-e a megbeszéléseket.

2022.03.29. 14:43

Csúcson a rubel árfolyama, erőre kaphat az orosz tőzsde

Az orosz rubel több mint egyhavi csúcsra erősödött kedden a moszkvai kereskedésben a dollárral szemben, 88 dollár fölé erősödve. A részvényekkel negyedik szekcióban tértek vissza a közel egy hónapos felfüggesztés utáni kereskedés újraindulása óta.

2022.03.29. 14:34

Ukrán válság: Új piacok nyílhatnak meg a magyar termelők számára egy elemzés szerint

Az ukrajnai konfliktus jelentős hatással van a magyar mezőgazdaságra: az állattenyésztőket a gabona és a napraforgómag drágulása, a takarmányozási költségek növekedése, a kőolaj- és földgázellátással kapcsolatos bizonytalanságok pedig a növénytermesztőket hozzák nehéz helyzetbe - közölte a K&H Bank.

2022.03.29. 14:29

Az Oroszországban legnagyobb közel-keleti befektetési alap leállítja beruházásait

Oroszországban, a végrehajtott befektetések alapján a legnagyobb közel-keleti alap - a Mubadala Investment Company - felfüggeszti az új befektetéseket az országban. Az alap oroszországi portfoliója mintegy 3 milliárd dollár.

Az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb szuverén befektetési alapja, a Mubadala befektetési társaság úgy döntött, hogy felfüggeszti a befektetési tevékenységet Oroszországban az Ukrajna elleni orosz háború miatt - közölte az alap vezetője a Dubajban zajló nemzetközi energetikai fórumon.

A Mubadala teljes portfóliója 243 milliárd dollár. Oroszországban logisztikai, kohászati, vegyipari és olajipari vállalatokban rendelkezik részesedéssel. (MTI)

2022.03.29. 14:21

Kivonul a Decathlon is Oroszországból

A Decathlon kedden közleményben bejelentette, hogy ellátási problémák miatt felfüggeszti a tevékenységét Oroszországban. A francia sportszerforgalmazó vállalatra az ukrajnai háború kezdete óta nyomás nehezedik annak érdekében, hogy vonuljon ki az országból.

"A nemzetközi szankciók szigorú tiszteletben tartásával a Decathlon megállapítja, hogy az ellátási feltételek többé nem adottak ahhoz, hogy folytassuk a tevékenységünket Oroszországban. A Decathlon ezért felfüggeszti az üzletei működtetését" - olvasható a Mulliez-család tulajdonában lévő nagyvállalat közleményében.

A család három vállalattal van jelen Oroszországban: a Decathon mellett az Auchan áruházlánccal és a Leroy Merlin barkácsbolt-hálózattal. A két utóbbi folytatja tevékenységét Oroszországban. Az elmúlt napokban mindhárom céget számos bírálat érte Franciaországban és külföldön, amiért nem kíván kivonulni Oroszországból. (MTI)

2022.03.29. 14:06

Hatalmas lyukat lőttek egy mikolajivi önkormányzati épületbe - fotók

Halálos áldozatai is vannak a támadásnak.

2022.03.29. 13:59

Találat ért egy kijevi logisztikai raktárat

KYIV, UKRAINE - MARCH 29: Firefighters continue to cooling works at a completely destroyed logistics warehouse, where approximately 50 thousand tons of food became unusable, after it was hit by Russian shellings on 13th March, in Brovary district of Kyiv, Ukraine on March 29, 2022. (Photo by Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images)
Tűzoltók dolgoznak egy teljesen összeomlott logisztikai raktár tüzének oltása után. A Kijev Brovary kerületében található raktárban körülbelül 50 ezer tonna élelmiszer semmisült meg vagy vált felhasználhatatlanná. (Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images)
KYIV, UKRAINE - MARCH 29: Firefighters works in the logistics warehouse, which contained 50 thousand tons of food while it was bombed on 13 March in the Brovary region, as Russian attacks continue near Kyiv, Ukraine on March 29, 2022. (Photo by Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

2022.03.29. 13:51

Néhány dolog már kiderült az orosz-ukrán tárgyalásokról

Két további követelésről ír még a brit sajtó, illetve Roman Abramovics ügye is tisztázódni látszik.

2022.03.29. 13:20

Büntetőeljárás indult Z betűk miatt két orosz ellen Németországban

Alsó-Szászország mellett nemrég Bajorország és Berlin tartományok is bejelentették, hogy büntetni fogják a Z betű nyilvános viselését. Ennek értelmében most az alsó-szászországi Rintelnben a rendőrség büntetőeljárást indított egy orosz származású család két tagja ellen, mert Z betűt és egy orosz zászlót ragasztottak az autójukra. Egy 52 éves személy és 31 éves fia ellen indult eljárás - írta a Telex az NDR beszámolója alapján.

Az orosz-ukrán háború kezdete óta az orosz tankokon és egyenruhákon gyakran látható egy fehér Z betű, ami hamar háborúpárti szimbólummá vált Oroszországban és az orosz-szimpatizánsok körében.

Múlt héten Boris Pistorius (SPD), alsó-szászországi belügyminiszter jelentette be, hogy a Z betűs háborús jelkép nyilvános viselése bűncselekménynek minősül a továbbiakban a tartományban. Azt mondta, hogy az alsó-szászországi rendőrségnek minden egyes esetet alaposan ki kell vizsgálnia, hogy a Z betű feltüntetése büntetőjogi szempontból releváns összefüggésben áll-e az orosz-ukrán háborúval. Megalapozott gyanú esetén a rendőröknek következetesen felelősségre kell vonniuk az érintetteket.

2022.03.29. 13:17

ENSZ: 900 ezer embernek tudtak segíteni Ukrajnában

A szervezet segélyező ügynökségei szerint azonban ez messze nem elegendő - hívta fel a figyelmet kedden Jens Laerke, a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője. Sajtótájékoztatóján Laerke azt szorgalmazta, hogy a harcban álló felek biztosítsák a segélymunkások és a segélyeket szállító konvojok biztonságos haladását, mert csak így tudnak még több rászorulónak segíteni.

Jarno Habicht, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ukrajnai képviselője pedig azt közölte, hogy a több mint egy hónapja tartó háborúban eddig 74 támadást hajtottak végre egészségügyi létesítmények ellen, és ezekben a támadásokban 72 ember meghalt és 40 megsebesült.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden bejelentette, hogy

Rafael Grossi főigazgató Ukrajnában van,

hogy megbeszéléseket folytasson az ukrán kormány képviselőivel és "technikai segítséget" nyújtson az ország atomlétesítményeinek biztonságos üzemeltetéséhez. Grossi a héten ellátogat egy ukrajnai atomerőműbe is, és várhatóan a hét második felében Bécsben, a NAÜ székhelyén számol be a sajtónak a tapasztalatairól. (MTI)

2022.03.29. 13:11

A német lakosságot érinti egyelőre legkevésbé az energiaárak emelkedése

Németországban egyelőre főleg az ipari fogyasztókat és a viszonteladókat sújtja az energia drágulása a közvetlenül az Ukrajna elleni orosz invázió előtti időszakból származó adatok szerint - mutatta ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden ismertetett jelentésében.

Az az energiaárak februári alakulásáról szóló összegzés szerint a piaci bizonytalanság és a szűkös földgázellátás miatt már az Ukrajna elleni orosz támadás előtt jelentősen drágult az energia Németországban.

  • Az importált energia 129,5 százalékkal került többe az egy évvel korábbinál,
  • a belföldön előállított energia 68 százalékkal drágult,
  • a lakossági fogyasztóknak pedig 22,5 százalékkal kellett többet fizetniük a háztartási energiáért és az üzemanyagokért, mint 2021 februárjában.

Hozzátették, hogy az energiaárak emelkedésének fő oka a földgáz drágulása, amely elsősorban az ipari fogyasztókat, valamint a viszonteladókat - vagyis a földgázt megvásárló és a többi között az erőműveknek, az iparvállalatoknak és a háztartási fogyasztóknak értékesítő cégeket - érintette. Az ipari fogyasztók földgázköltsége 194,9 százalékkal emelkedett februárban az egy évvel korábbihoz képest, a viszonteladóknak pedig 143,8 százalékkal kellett többet fizetni az energiahordozóért, amelyet Németország mintegy 90 százalékban import révén - ezen belül 55 százalékban orosz importból - szerez be.

A második csomag: közlekedés, üzemanyagok

A földgáz világpiaci árának elszabadulása révén elindult energiaár-robbanás tavaly ősz óta a német belpolitika egyik fő témája. A szövetségi kormány a lakossági fogyasztók terheinek enyhítésére összpontosít. Eddig két nagy intézkedési csomagot állítottak össze. A napokban bejelentett második csomag tartalmazza például, hogy az EU-s szabályoknak megfelelő legalacsonyabb szintre csökkentik az üzemanyagok árára rakodó adóterheket. A három hónapra érvényes döntéssel a dízel ára 30 centtel, benziné 14 centtel csökken a kormány számításai szerint.

Az adófizetők fejenként bruttó 300 eurót (112 ezer forint) is kapnak. Az energiaköltség-támogatás nevű egyszeri juttatás a jövedelemadó hatálya alá tartozik, a magas keresetűek így kisebb nettó összeghez jutnak, mint az alacsony keresetűek. A gyermekes családok gyermekenként további 100 eurót kapnak.

Bevezetik egyebek mellett, hogy a következő három hónapban 9 euróba kerül a havi bérlet a közösségi közlekedésben. Ez nagyságrendnyi tehercsökkenés, tekintve, hogy például Berlinben 86 eurót kell fizetni a havi közlekedési bérletért.

Az első csomag: fűtés, lakhatás

A február elején kidolgozott első támogatási csomag a legkevésbé jómódú rétegek fűtési költségeinek csökkentését szolgálta. Ebben rendelkeztek a többi között arról, hogy a lakhatási támogatásban (Wohngeld) részesülők kétszemélyes háztartás esetén 175 euró egyszeri támogatást kapnak. Nagyobb háztartásokban a háztartás harmadik tagjától fejenként további 35 euró jár, az egyedül élők pedig 135 eurót kapnak. Ezeket az összegeket 100 euróval emelik a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) csütörtöki megállapodása alapján. A két csomag együtt nagyjából 30 milliárd euróba kerül az államháztartásnak. (MTI)

2022.03.29. 12:54

Emeletes ágyak is vannak a magyar karitatív felajánlásban

Mindenkinek segítünk, aki bajban van - hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden Biatorbágyon, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak felajánlott adományok átvételekor.

Az államtitkár köszönetét fejezte ki az Alex Fémbútor Kft.-nek a nagyvonalú felajánlásért. A társaság száz fém emeletes ágyat és azokhoz kétszáz matracot ajánlott fel. Az ágyak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével kerülnek a határon túlra, elsősorban Kárpátaljára, ahol sok közép- és kelet-ukrajnai menekültet kell elszállásolni.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke közölte, hogy Biatorbágyon a DHL adott kölcsön a karitatív tanácsnak egy nagy raktárt, ahol adományokat tudnak fogadni, s az első már meg is érkezett az Alex Fémbútor Kft.-től. Elmondta, az ágyak Kárpátaljára kerülnek, hogy a belső menekültek ne induljanak tovább, hanem helyben maradjanak.

Karasszon Mihály, az Alex Fémbútor Kft. ügyvezető igazgatója nagy örömnek nevezte, hogy termékeikkel járulhatnak hozzá a segítséghez és mint fémipari cégnek "nem halált okozó fegyvereket kell leszállítaniuk". A felajánlott ágyak és matracok több mint 15 millió forint értéket képviselnek.

Biatorbágy, 2022. március 29.
Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Karasszon Mihály és Bartos Gábor, az Alex Fémbútor Kft. ügyvezető igazgatói, valamint Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b-j) a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak felajánlott adományok átvételén a DHL biatorbágyi raktárbázisán 2022. március 29-én. Az Alex Fémbútor Kft. száz fém emeletes ágyat és azokhoz kétszáz matracot ajánlott fel. Az ágyak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével kerülnek a határon túlra, elsősorban Kárpátaljára, ahol sok közép- és kelet-ukrajnai menekültet kell elszállásolni.
MTI/Máthé Zoltán
Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Karasszon Mihály és Bartos Gábor, az Alex Fémbútor Kft. ügyvezető igazgatói, valamint Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b-j) a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak felajánlott adományok átvételén a DHL biatorbágyi raktárbázisán 2022. március 29-én. MTI/Máthé Zoltán

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte, hogy hazánk egyértelmű álláspontot képvisel: mindenféle fegyverszállítást és katonai segítséget visszautasít, ugyanakkor minden jó szándékot, amelyekkel segíthetők az ukrajnai menekültek, szívesen fogad. Hozzátette:

az elmúlt egy hónapban a karitatív szervezetek és cégek is sokat segítettek, emellett több mint tízezer magánszemély a munkáját ajánlotta fel a karitatív szervezeteknek,

a határon, a pályaudvarokon és a BOK csarnokban.

A pénzbeli adományok is gyűlnek, már több mint 810 millió forint érkezett különböző számlákra.

2022.03.29. 12:44

Vlagyimir Putyin felelősségre vonása is szóba került az amerikai és szaúdi megbeszélésen

Antony Blinken és Feiszal bin Farhán Ál Szaúd külügyminiszterek telefonon egyeztettek több témában.

2022.03.29. 12:48

Fotók a BOK csarnokból

Ilyen az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők fogadására létesített humanitárius tranzitpont.A Népszava kedden azt írta, hogy megszűntek a pályaudvarok között közlekedő korábbi menekültjáratok, buszok már csak a BOK Sportcsarnokba indulnak, az embereket onnan irányítják tovább.

A MÁV pedig a napokban zárta be a Keleti Pályaudvaron lévő orvosi rendelőjét, amely a gyerekek ellátására – tisztába tételére, átöltöztetésére – ideális volt. A lap kereste a vasúttársaságot, miért éppen most zárta be a helyiséget, és tervezi-e újranyitni, de lapzártáig nem kapott választ.

Csaknem ezer menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton hétfőn - közölte kedden a fővárosi kormányhivatal. Azt írták: a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton hétfőn 952 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 222-en töltötték a létesítményben.

Budapest, 2022. március 29.
Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők fogadására létesített humanitárius tranzitpont a budapesti BOK csarnokban 2022. március 29-én.
MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2022. március 29.
Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők fogadására létesített humanitárius tranzitpont a budapesti BOK csarnokban 2022. március 29-én.
MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2022. március 29.
Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők fogadására létesített humanitárius tranzitpont a budapesti BOK csarnokban 2022. március 29-én.
MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

2022.03.29. 12:37

Információs pontot nyitott az ombudsman hivatala a BOK csarnokban is

Záhony és Beregsurány mellett immár a kormány által létesített humanitárius tranzitponton is segítik az ügyintézésben, jogi tanácsadásban a hozzájuk fordulókat az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézményének munkatársai, akik egyúttal Budapesten is közreműködnek a humanitárius segítségnyújtásban - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala annak apropóján, hogy információs pontot nyitott a BOK csarnokban.

Hozzátették: Kozma Ákos ombudsman kiemelten fontosnak tartja, hogy minél több embernek nyújthasson közvetlenül jogi és humanitárius segítséget az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala ebben a rendkívüli időszakban. (MTI)

2022.03.29. 12:13

OIF: Naponta 250-300 menekülőt fogadnak a Harmat utcában

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) a fővárosi, Harmat utcai ügyfélszolgálati irodáját március 11. óta kizárólag menedékes kérelmezők ügyintézése céljából működteti. Naponta 250-300, az ukrajnai háború elől menekülő ember keresi fel az irodát. Korábban a pályaudvaron működtették az irodabuszt, amely jelenleg a Harmat utcában segíti az ügyintézést.

Mivel sok kisgyermekes család jelenik meg az ügyfélszolgálaton, gyereksarkot és pelenkázót alakítottak ki, az ügyfélszolgálat munkatársai pedig igyekeznek minél hamarabb végezni az adminisztrációval.

Vannak olyan, a háború elől menekülő ukrán állampolgárok, akik nem akarnak menedékesként Magyarországon élni, ők ideiglenes tartózkodásara jogosító igazolást kapnak.

A háború kitörésétől kedd reggelig országosan 8574 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztráltak, ebből 3500-at az elmúlt egy héten nyújtottak be. (MTI)

2022.03.29. 11:59

NATO-erősítés: mintegy ötezer külföldi katona fog állomásozni Romániában

Erdély egyik katonai repülőterére is érkeznek újabb külföldi katonák.

2022.03.29. 11:36

Orbán Viktor: nagyszerű nemzet vagyunk, amely erkölcsileg helyesen jár el

A miniszterelnök a közösségi oldalán osztott meg egy részletet a Hír TV-nek adott, hétfő esti interjújából, amely az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos.

2022.03.29. 11:25

Orosz robotrepülők csaptak le egy nyugat-ukrajnai üzemanyagbázisra

Egy orosz vezérezredes mariupoli házak pincéjében talált megkínzott emberekről beszélt.

2022.03.29. 11:27

Szijjártó Péter: a baloldal azonnal megkezdené a fegyverszállításokat

Ha az országgyűlési választáson a baloldal nyerne, azonnal megszavaznák a földgáz- és kőolajszállításra vonatkozó szankciókat és azonnal megkezdenék a fegyverszállításokat - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban kedden.

Szijjártó Péter azt mondta: a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter egy Twitter-bejegyzésben üzent Ukrajna elnökének, világossá téve azt, hogy "megegyeztek". Mégpedig abban, hogy ha Magyarországon a baloldal kormányozna, akkor azonnal megszavaznák a földgáz- és kőolajszállításra vonatkozó szankciókat, valamint azonnal megkezdenék a fegyverszállításokat is Ukrajnába - emelte ki, Álláspontja szerint a Twitter-üzenet világosan alátámasztja az összes eddigi információt, amely szerint ez a megegyezés megszületett.

Szijjártó Péter szerint ha ezt a megegyezést végrehajtják, ha megkezdik a fegyverszállítást Ukrajnába és megszavazzák a földgáz- és kőolajszállításra vonatkozó szankciókat, akkor annak azonnali és rendkívül súlyos következményei lesznek Magyarországra nézve is. (MTI)

2022.03.29. 11:25

Hétfői rendőrségi adatok

Magyarország területére 2022. március 28-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5 156 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4 741 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 1 142 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (OS)

2022.03.29. 11:13

Készpénzes, rubeles korlátozást kaptak egyes orosz megtakarítások

Újabb szabály csatlakozott a már meglévő, a devizák használatára kirótt szigorításokhoz.

2022.03.29. 11:04

Az S&P 8,5 százalékos orosz GDP-csökkenéssel számol

Az S&P Global Rating nemzetközi hitelminősítő szerint a szigorú nemzetközi szankciók és a nyugati vállalkozásokkal kialakított kapcsolatok megszakadása az orosz gazdaság mély recessziójához vezet az idén.

Az előrejelzés szerint Oroszország GDP-je 2022-ben 8,5 százalékkal csökken, 2023-ban pedig stagnál. Az orosz GDP tavaly 4,7 százalékkal nőtt nem végleges számítások szerint. Az ügynökség elemzői ugyanakkor a nagy bizonytalanságra figyelmeztettek az új előrejelzésükkel kapcsolatban. Két héttel korábban kisebb, 6,2 százalékos visszaesést jósoltak idénre és 0,3 százalékos emelkedést jövőre.

Az S&P azt is megjegyezte, hogy az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) fejlődő országainak kilátásai az Ukrajna elleni orosz háború következtében jelentősen megváltoztak, az európai országok pedig a konfliktusövezethez való földrajzi és gazdasági közelségük miatt jobban ki vannak téve a kockázatoknak, mint mások.

Az S&P hétfőn 4,4 százalékról 3,3 százalékra rontotta az euróövezet idei GDP-növekedésével kapcsolatos előrejelzését. Az euróövezet gazdasága tavaly 5,3 százalékkal nőtt. (MTI)

2022.03.29. 10:59

Három humanitárius folyosót nyitnának az ukránok

Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes bejelentette, hogy kedden három humanitárius folyosón keresztül készülnek a civil lakosokat kimenekíteni ostromlott településekről. Elmondta: az egyik biztonságos folyosót a dél-ukrajnai Mariupolban próbálják meg kialakítani. A város polgármestere korábban azt mondta, 160 ezer civil rekedt mindenféle energiaszolgáltatás nélkül az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban, ahol humanitárius katasztrófa fenyeget. (MTI)

2022.03.29. 10:30

Török elnök: Lehet a nemzetközi közösségnek elfogadható megállapodást kötni

Megkezdték a tárgyalásokat a delegációk, a török elnök Isztambulba hívta Vlagyimir Putyint és Volodimir Zelenszkijt.

2022.03.29. 09:23

A Patriot-rendszer Közép-Szlovákiát már képes lenne megvédeni

Érkeznek a légvédelmi rendszer további komponensei is északi szomszédunkba, és már befutottak a Spike LR2-es páncéltörő rakétarendszerek.

2022.03.29. 08:59

A Bloomberg is elhagyja Oroszországot

A Bloomberg News anyavállalata Oroszország ukrajnai inváziója után felfüggesztette tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban - írta meg a Portfolio. A két ország ügyfelei ezentúl nem férhetnek hozzá a Bloomberg egyik pénzügyi termékéhez sem, beleértve a terminált, az adatlicenceket, az adatfolyamokat és az elektronikus kereskedelmi platformokat.

A társaság szerint a nemzetközi szankcióknak megfelelően számos orosz értékpapír kereskedelmét is leállították. Az orosz részvényeket március 9-én távolították el a Bloomberg globális részvényindexei közül, a kötvényeket pedig a hónap végén az index átsúlyozásakor fogják kivenni a fix kamatozású indexből.

A Bloomberg március 4-én közölte, hogy felfüggeszti újságírói munkáját Oroszországban, a független újságírást kriminalizáló jogszabály elfogadása után. A Bloomberg.com oldalt nem érinti a felfüggesztés.

2022.03.29. 08:52

Harkivot folyamatosan bombázzák - képgaléria

Heves harcok zajlanak a kelet-ukrajnai városnál és szűntelenek az orosz támadások.

2022.03.29. 08:22

Vagyonmentésbe kezdett számos gazdag orosz

Ingatlanvásárlási rohammal szembesültek két országban is.

2022.03.29. 07:52

Dmitrij Peszkov is beszélt a rubeles fizetésről és a gázszállításokról

Számos ország megtagadta, hogy az orosz fizetőeszközben egyenlítse ki a földgáz árát, ahogy azt Oroszország kérte.

2022.03.29. 07:40

Órákon belül tárgyalóasztalhoz ülnek az ukránok és az oroszok Isztambulban

A személyes béketárgyalások több mint két hét után kezdődnek újra. Roman Abramovics és az ukrán delegáció két tagjának állítólagos rosszulléte borzolta időközben a kedélyeket.

2022.03.29. 07:28

Ukrán olajtárolókat céloz az orosz hadsereg

A BBC összesítése szerint az elmúlt napokban több ilyen létesítményt is eltaláltak az oroszok Kijev, Lviv, Zsitomir, Luck, illetve hétfő este Rivne közelében. Az ukrán hadsereg szerint összehangolt akció zajlik, a cél az ukrán logisztika megnehezítése és egy "humanitárius katasztrófához vezető helyzet" előidézése.

2022.03.29. 07:03

Joe Biden megszólalt a vitát kavart, Vlagyimir Putyinról szóló kijelentése miatt

Nem von vissza semmit, de tisztázta, mire utalt és mire egyáltalán nem.

2022.03.29. 06:43

Wagner-csapatok indulhattak Ukrajnába

A brit hírszerzés friss jelentésében arról számolt be, hogy a Wagner orosz magánbiztonsági cég jelentős erőket vezényelt Kelet-Ukrajnába. Az értesülés szerint ezer fegyveresről is szó lehet, akiket magas rangú parancsnokok irányítanak. (MTI)

2022.03.29. 06:42

Az orosz luxuspiacot éheztetné Japán

Japán kedden közölte, hogy további büntetőintézkedésekkel sújtja Oroszországot. Így a jövő héttől megtiltja, hogy japán luxuscikkeket exportáljanak oda. A gazdasági minisztérium szerint ez járművekre, divatcikkekre és műtárgyakra is vonatkozik. A kormány azt is közölte, hogy a japán cégeket arra szólították fel: ha Oroszország rubelben kérné a fizetséget a gazdasági műveletekért, utasítsák vissza a kérést.

2022.03.29. 06:38

Az ENSZ-főtitkár humanitárius tűzszünet megteremtésén dolgozik

Kezdeményezte António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn, hogy a több mint egy hónapja orosz támadás alatt álló Ukrajnában teremtsék meg egy humanitárius célzatú tűzszünet meghirdetésének feltételeit, és ezáltal tegyék lehetővé, hogy segélyt juttassanak el a rászorulókhoz, és érdemi tárgyalások kezdődhessenek a háború befejezéséről.

Az ENSZ New York-i székhelyén nyilatkozva a főtitkár bejelentette, hogy megbízta a humanitárius ügyekért felelős helyettesét a tűzszünetre vonatkozó tárgyalások lebonyolításával, és Martin Griffiths már fel is vette a kapcsolatot a felekkel. "Érdemi párbeszédet kell létrehozni mindkét féllel a humanitárius tűzszünet lehetőségéről" - fogalmazott Guterres, hozzátéve, hogy reményei szerint Griffiths hamarosan ellátogat Moszkvába és Kijevbe is.

A főtitkár kijelentette: a háború "emberéletek ezreinek értelmetlen elvesztését" okozta, iskolákat, kórházakat, infrastrukturális létesítményeket tett tönkre, és világszerte felvitte az élelmiszer- és energiaárakat. (MTI)

2022.03.29. 06:21

Elektronikai hadviselésre alkalmas gépek Németországban

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) hétfőn közölte, hogy olyan repülőgépeket küldött Németországba, amelyekre elsősorban az elektronikai hadviselés terén számítanak. A hat Growler EA-18G típusú géppel

a NATO védelmi pozícióját kívánják javítani, és nem tervezik bevetni őket az Ukrajnát támadó orosz erők ellen

- emelte ki John Kirby szóvivő.

A Pentagon tisztségviselői azt is jelezték, hogy a tárca további anyagi forrásokat szándékozik kérni az amerikai kongresszustól Ukrajna támogatásának növelése érdekében. Erre a célra a törvényhozás tagjai nemrégiben jelentős összegeket szavaztak meg, ugyanakkor az idei költségvetésben még nem kalkulálhattak a háború miatt megnövekedett szükségletekkel. (MTI)

2022.03.29. 06:00

Donyecki-csecsen egyeztetés Mariupolról, orosz nyilatkozat az atomfegyver-használattal kapcsolatban

Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajnában "nagyon nehéz a helyzet" annak ellenére, hogy az ukrán erők az elmúlt napokban értek el harci sikereket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×