eur:
395.31
usd:
371.18
bux:
65093.91
2024. április 19. péntek Emma
KYIV, UKRAINE - MARCH 09: Head of the Ukraine presidents office, Mikhail Podolyak speaks during an interview on Russia-Ukraine crisis and negotiations between Kyiv and Moscow in Kyiv, Ukraine on March 09, 2022. (Photo by Emin Sansar/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Emin Sansar/Anadolu Agency via Getty Images

Délelőtt tárgyalóasztalhoz ülnek az ukránok és az oroszok Isztambulban

A személyes béketárgyalások több mint két hét után kezdődnek újra. Roman Abramovics és az ukrán delegáció két tagjának állítólagos rosszulléte borzolta időközben a kedélyeket.

Leszállt Isztambulban az orosz–ukrán tárgyalásokra készülő ukrán delegáció repülőgépe. A tárgyalásokon Olekszij Reznyikov védelmi miniszter és Mihail Podoljak, az elnöki hivatal vezetője képviseli Ukrajnát – jelentette a BBC.

A tervek alapján – magyar idő szerint – kedd délelőtt 9-kor ülnek le egymással az orosz és az ukrán tárgyalófelek, akiket Recep Tayyip Erdogan török elnök fogad.

Oroszország többek között azt követeli Ukrajnától, hogy hagyjon fel minden NATO-csatlakozási szándékával.

Ukrajna fő célkitűzése pedig a tűzszünet elérése Oroszországgal – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn. „A minimális program a humanitárius kérdések megvitatása, míg a maximális program a tűzszüneti megállapodás elérése lenne” – fogalmazott az ukrán diplomácia vezetője az ukrán állami televíziónak nyilatkozva.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este még úgy fogalmazott, hogy Ukrajna kész a semlegességről és a biztonsági garanciákról tárgyalni, de a demilitarizálásról és „nácitlanitásról”, valamint az orosz nyelv védelméről nem. Ugyanakkor a legfontosabb pontban, a biztonsági garanciák, a semlegesség, és a nem-nukleáris státus kérdésében Kijev kompromisszumképes – tette hozzá.

Várhatóan szintén téma lesz a kelet-ukrajnai szeparatisták kézben lévő régióinak sorsa, valamint az Oroszország által 2014-ben hivatalosan annektált Krím státusza.

A CNN időközben azt írta, hogy Roman Abramovics orosz milliárdos (aki a tárgyalásokat segítette nem hivatalosan, Moszkva, Kijev, Isztambul, Varsó között ingázva) és két ukrán béketárgyaló kisebb bőrhámlást és szemfájdalmat szenvedett a "néhány héttel ezelőtti" törökországi Ukrajna-Oroszország tárgyalásokon - mondta a CNN-nek egy, az ukrán tárgyalócsoporthoz közel álló forrás, hozzátéve, hogy az incidenst nem tartják súlyosnak.

A Reuters hétfőn egy azonosítatlan amerikai tisztviselőre hivatkozva közölte, hogy a hírszerzés szerint Abramovics és az ukrán tárgyaló felek nem mérgezés, hanem valamilyen környezeti tényező miatt lettek rosszul.

Az ukrán elnökséghez közel álló, a CNN-nek névtelenül nyilatkozó forrás azt mondta a mérgezéses információkról, hogy a hírek nem igazak, "ez csak egy újabb félretájékoztatás".

Abramovics szóvivője nem kommentálta az esetet a CNN-nek.

Mihajlo Podoljak, elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a kijevi tárgyalóküldöttség tagja a CNN-nek azt mondta, a sok találgatás és összeesküvés-elmélet kering a tárgyalásokkal kapcsolatban, mindazonáltal "a tárgyalócsoport tagjai ma már a megszokott módon dolgoznak".

A hirado.hu a Sky News alapján azt írta, hogy Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter tanácsa szerint a béketárgyalásokon részt vevő ukrán diplomaták lehetőleg kerüljék el az étkezést és az ivást, valamint, a lehető legkevesebb felülethez érjenek hozzá, mivel a mérgezés ilyen úton is lehetséges.

A Sky később azt írta, hogy a Chelsea milliárdos tulajdonosa a keddi isztambuli orosz-ukrán tárgyalás előkészítésében is részt vett. Roman Abramovicsról egy fotó is felkerült a Twitterre, amin Recep Tayyip Erdogan török elnök társaságában látható. A török média által sugárzott képeken is lehetett őt látni, amint Ibrahim Kalin - Erdogan elnök szóvivője - mellett egy asztalnál ül és tolmácsfejhallgatót visel (BBC).

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×