eur:
392.12
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről egy moszkvai sajtóértekezleten. 2020. május 12-én Dmitrij Peszkovot kórházba szállították koronavírus-fertőzéssel.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Dmitrij Peszkov is beszélt a rubeles fizetésről és a gázszállításokról

Számos ország megtagadta, hogy az orosz fizetőeszközben egyenlítse ki a földgáz árát, ahogy azt Oroszország kérte.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a G7-csoport országai, köztük az EU, egységesen elutasítják Oroszország azon kérését, hogy rubelben kelljen fizetniük a gázszállításért. Az orosz változtatás egyébként szakértők szerint szerződésszegésnek minősülhet, Németország hamar ki is jelentette ezt.

Az orosz elnöki szóvivő a PBS-nek adott interjúban a Telex írása szerint azt mondta, hogy egyelőre nem tudja megmondani, mi lesz, ha nem teljesül Vlagyimir Putyin követelése, és az orosz gázt importáló országok nem hajlandók rubelben folyósítani az összeget. „Amint megvan a végső döntésünk, meglátjuk, mit tehetünk. De az biztos, hogy nem fogunk jótékonykodni és ingyengázt küldeni Nyugat-Európának.”

"Senki sem fog ingyen gázt szállítani, ez egyszerűen lehetetlen, és csak rubelben lehet érte fizetni" - nyomatékosította az MTI tudósítása szerint.

Peszkov azt mondta, Oroszország érdekelt abban, hogy külföldön értékesítse gázát, és továbbra is megbízható szállító akar maradni. Ám, mint mondta,

a külföldi vállalatoknak meg kell érteniük, hogy euróért és dollárért vehetnek rubelt, és ezzel a devizával fizethetnek a gázért,

és az orosz álláspont szerint "de facto gyakorlatilag semmi sem változik".

A szóvivő az új követelményt "az Oroszországi Föderáció ellen vívott gazdasági háború" miatt megváltozott konjunktúrával és környezettel indokolta. Moszkvával szemben, az Ukrajna ellen február 24-én indított orosz invázióra reagálva, több tucat ország gazdasági büntetőintézkedéseket léptetett életbe, amelyek a rubelt kibocsátó orosz jegybankot is érintik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökig várja a kormány, az orosz jegybank és a Gazprom gázvállalat jelentését arról, hogy miként megvalósítható az áttérés a rubelelszámolásra az Oroszországgal szemben barátságtalan országokba irányuló gázszállításban – az erről szóló államfői utasítás hétfőn jelent meg a Kreml honlapján.

Moszkva a nyugati szankciókra válaszul jelentette be, hogy a "barátságtalan országok" listáján szereplő országoknak (uniós tagként Magyarországnak is) az orosz fizetőeszközben kell kiegyenlítenie a gázszerződésekben foglalt összegeket. Ez mindazonáltal nehézségekbe ütközhet és még a Gazpromot is megviselheti. Oroszország eközben azt is fontolgatja, hogy bitcoint is elfogad a gázért rubel helyett - a listán nem szereplő Szerbia esetében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×