INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

fekete-tenger

haditengerészet

háború

akna

ukrajna

oroszország

Tele lehet aknákkal a Fekete-tenger Ukrajnához közeli része, lépett a román haditengerészet

Tele lehet aknákkal a Fekete-tenger Ukrajnához közeli része, lépett a román haditengerészet

Infostart / MTI

Románia konstancai kikötője vette át az orosz hadihajók által fenyegetett odesszai kikötő áruforgalmának jelentős részét, szeretnének biztonságban hajózni.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szombaton közölte, hogy az ukrán haditengerészet elaknásította Odessza, Ocsakiv, Csornomorszk és Pivdennyi kikötőjét. Az FSZB szerint a több mint 420 tengeri aknából néhány elszabadult a vihar miatt, és fenyegeti a fekete-tengeri hajózást.

Az ukrán fél az oroszokat vádolta a tengeri aknák elhelyezésével.

Ezek után a román haditengerészet parancsnoksága hétfőn járőrözésre küldte a Fekete-tenger román felségvizeire a Viceamiral Constantin Balescu aknászhajót, már csak azért is, mert a Tengeri Vízrajzi Intézet (DHM) még pénteken aknaveszélyre adott ki figyelmeztetést a Fekete-tenger észak-nyugati térségére.

A DHM a (Földközi-tengert és Fekete-tengert magába foglaló) NAVAREA III térség hajózásának biztonsága felett őrködő spanyol haditengerészeti vízrajzi intézettől vette át a riasztást, amely az orosz Novorosszijszk NAVTEX-üzenetére hivatkozott.

Forrás: Google Térkép
Forrás: Google Térkép

A tárca közlése szerint a román haditengerészet az utóbbi években fejlesztette a víz alatti fenyegetések elleni harci képességeit, mind a műszaki felszerelés korszerűsítése, mind a tengerészek és búvárok ilyen irányú kiképzése révén. Egyelőre sem a járőröző aknászhajó, sem a – veszélyre figyelmeztetett –kereskedelmi hajók nem észleltek a konstancai kikötő térségében aknákat.

A román média beszámolói szerint az utóbbi hetekben jelentősen megnőtt a – Románia legfontosabb tengeri kapujának számító – konstancai kikötő forgalma, miután átvette az orosz hadihajók által fenyegetett odesszai kikötő áruforgalmának jelentős részét.

Nyitókép: pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018