eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Cracked brick wall painted with a Ukrainian flag on the left and a Russian flag on the right.
Nyitókép: Gwengoat/Getty Images

A párizsi orosz nagykövet óva intette Európát a szankciók miatt

Alekszej Meskov szerint az európaiak ugyanannyira szenvedni fognak a Moszkva ellen bevezetett uniós büntetőintézkedésektől, mint maguk az oroszok.

„Nemcsak ránk, hanem önökre is nagyon kemény ütést fog mérni minden szankció” – figyelmeztetett párizsi sajtótájékoztatóján a nagykövet, aki szerint a nyugatiak egymásra licitálnak a büntetőintézkedésekben.

„Valóságos versengés folyik nyugati kollégáink között. Az egyik valamit a fejébe vesz, aztán a többiek folytatják. Időnként az Egyesült Államok vesz valamit a fejébe, aztán Nagy-Britannia, majd az Európai Unió” – mondta, miután az Európai Unió az Ukrajna elleni orosz agresszióra válaszul újabb gazdasági szankciókat fogadott el Oroszország ellen, újabb oligarchákra terjesztette ki a megszorító intézkedések hatályát, és elhatározta, hogy megvonja az orosz termékektől és szolgáltatásoktól a legkedvezőbb elbánást az uniós piacokon.

A negyedik szankciós csomag teljes tilalmat rendel el minden pénzügyi tranzakcióra orosz állami tulajdonú vállalatokkal szemben a legkülönbözőbb ágazatokban. A jelenleg érvényes uniós védőintézkedések hatálya alá tartozó acéltermékekre vonatkozóan uniós importtilalom lép érvénybe, ami mintegy 3,3 milliárd euró összegű exportbevétel-kiesést jelent majd Oroszország számára.

A nagykövet az újabb intézkedéseket „valóságos banditaakcióknak” nevezte.

„Ma elloptak tőlünk 300 milliárdnyit az arany- és a valutatartalékainkból” – fogalmazott, anélkül, hogy megnevezte volna, milyen valutára gondol.

Nem kívánta viszont kommentálni azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök volt vejének a dél-franciaországi Biarritzban található villájába három oroszellenes aktivista törvénytelen módon behatolt, és kitűzte az ukrán zászlót. „Egyelőre senki nem tájékoztatott minket erről” – mondta a nagykövet.

„Jelenleg azt láthatjuk, hogy ebben az oroszellenes kampányban tobzódnak mindenhol Európában.

Ez egy valóságos (oroszellenes) vadászat”

– tette hozzá.

„Megtámadnak embereket, és csak azért fosztják meg őket a tulajdonuktól, mert oroszok. Még Sztálin is azt mondta, akit nem igazán jellemeztek a demokratikus elvek, hogy a fiú nem felelős az apjáért” – mondta az orosz nagykövet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×