eur:
396.42
usd:
368.93
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
dr. Jakab Ferenc virológus
Nyitókép: Gűth Ervin

Jakab Ferenc: Ukrajnát a háború borzalmain túl egy elhúzódó járvány is sújthatja

Ukrajnában háború zajlik, az pedig egyszerre nehezíti a járvány elleni védekezést, és vissza is hat, mivel a fertőzés terjedése mind az ukrán, mind az orosz hadsereg dolgát nehezítheti. Európának menekültek millióinak érkezésére kell felkészülnie, aminek hatását a járványra nem is lehet megjósolni. A Pénzcentrum beszélgetett Jakab Ferenc virológussal a háború hatásáról a koronavírus terjedésére.

A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője – a Pénzcentrumnak adott nyilatkoztatában – a többi között kifejtette, hogy alapvetően két dologról kell beszélni akkor, ha a járványok és a háborúk kapcsolatát akarjuk vizsgálni.

Különbséget kell tennünk aközött, hogy egy fertőzőbetegség milyen hatást gyakorol a háborúkra és a csatákra, valamit aközött, hogy hogyan befolyásolta egy háború vagy egy csata a fertőzőbetegségek terjedését. Mind a kettőre találunk számos példát a történelemben. Előfordult olyan helyzet is, hogy egy fertőtőbetegség következtében komplett csapatok lettek gyakorlatilag harcképtelenek, de olyan is – ha csak az első világháborúra gondolunk –, hogy a háború befolyásolta a járvány terjedését – fogalmazott.

Kiemelte:

Ukrajnát nem csak a háború borzalmai, de egy elhúzódó járvány is sújthatja majd.

Azt azonban jelen pillanatban nem lehet megmondani, hogy a környező országokra pontosan milyen hatást fog gyakorolni ez a kialakult szituáció. „Ezért is kell most mindent megtennünk annak érdekében, hogy a háború elől hazánkba menekülő emberek menedéket, és ha szükséges, akkor megfelelő orvosi ellátást kapjanak.

Nekünk most mindent felül kell írnunk és mindent meg kell tennünk ezeknek az embereknek a biztonsága érdekében.

Az, hogy a menekültek érkezése milyen hatással lesz a jelenlegi járványhelyzetre az jelen pillanatban nem elsődleges kérdés, ezt majd megoldja a magyar járványügy és az egészségügy. Ez nem befolyásolhatja, hogy hány embert fogadunk be, hány embernek segítünk, akik otthonukat hátrahagyva menekülni kényszerülnek a háború borzalmai elől” – hangsúlyozta a virológus szakember.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 20:37
×
×
×
×