eur:
389.32
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója sajtóértekezletet tart Bécsben 2022. március 4-én. Az orosz hadsereg ezen a napon átvette az ellenőrzést a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű felett, miután tűz ütött ki az erőműnél az orosz csapatok támadását követően. Néhány órával később érkezett hírek szerint sikerült eloltani a lángokat, amelyek egy oktató épületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Lisa Leutner

Sérültek is vannak az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműben

Megsérült két biztonsági alkalmazott az Ukrajna délkeleti részén fekvő Zaporizzsjai területen található atomerőműben - közölte pénteken Bécsben Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója.

Hajnalban az ukrán vészhelyzeti hatóságok azt közölték, hogy tűz ütött ki az erőműnél az orosz csapatok támadását követően. Néhány órával később érkezett hírek szerint sikerült eloltani a lángokat, amelyek egy oktató épületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül.

Grossi azt nem közölte, hogy az erőmű dolgozóinak sérülését mi okozta.

A főigazgató sajtótájékoztatóján elmondta: folyamatos kapcsolatban vannak az ukrán hatóságokkal. Kiemelte, hogy az erőmű mind a hat reaktorának biztonsági rendszere sértetlen, nem került radioaktív anyag a levegőbe.

A zaporizzsjai atomerőműben jelenleg a hat közül csak egy reaktor üzemel, a többit lekapcsolták vagy rutinjellegű karbantartási munkálatok miatt jelenleg nem működik.

Rafael Grossi azt javasolta, hogy Oroszország és Ukrajna folytasson tárgyalásokat a csernobili atomerőmű területén a NAÜ védnöksége alatt. Egy ilyen találkozón a felek elkötelezhetnék magukat amellett, hogy garantálják az ukrajnai atomlétesítmények biztonságát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×