eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
DONETSK, UKRAINE - FEBRUARY 18: A view of the scene of the explosion of a car in the center of pro-Russian separatist-controlled city of Donetsk, Ukraine, February 18, 2022. (Photo by Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Anadolu Agency

Evakuálás után mozgósítás Donyeckben

A donyecki szakadárok vezetője általános mozgósítást rendelt el egy nappal azután, hogy bejelentette: Oroszországba menekítik a nőket és a gyerekeket, mert ukrán támadásra számítanak.

Teljes mozgósítást rendelt el szombaton a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltó, délkelet-ukrajnai "Donyecki Népköztársaság" vezetője a szeparatisták által ellenőrzött területeken.

Telegram-bejegyzésében Gyenyisz Pusilin felszólította a tartalékosokat is, hogy álljanak készenlétben.

Mindeközben a szakadárok bejelentették, hogy már több mint hatezer embert, köztük 2400 gyereket evakuáltak Ukrajna keleti részből Oroszországba.

ROSTOV-ON-DON REGION, RUSSIA - FEBRUARY 18, 2022: Evacuees from the Donetsk People's Republic are to be sent to a refugee camp after arriving at the Matveyev Kurgan border crossing checkpoint in Matveyevo-Kurgansky District of Russia's Rostov-on-Don Region. Amid the escalating conflict in east Ukraine, on February 18, 2022, the heads of the separatist republics of Lugansk and Donetsk, Leonid Pasechnik and Denis Pushilin, announced a mass evacuation of residents to Russia. Erik Romanenko/TASS (Photo by Erik Romanenko\TASS via Getty Images)
A kelet-ukrajnai szakadár területekről menekülőket szállító busz "gyerekek" felirattal. Erik Romanenko/TASS (Photo by Erik Romanenko\TASS via Getty Images)

A két délkelet-ukrajnai szakadár terület - a "Luhanszki Népköztársaság" és a "Donyecki Népköztársaság" - vezetője az ukrán hadsereg támadási terveire hivatkozva pénteken rendelte el az ott élő nők, gyerekek és idősek tömeges Oroszországba menekítését, jóllehet Kijev tagadta, hogy támadásra készülne ellenük.

Az első menekítő buszok, amelyek a helyi hatóságok szerint árvaházak és más gyermekintézmények lakóit vitték, péntek délután indultak el, de az Oroszországba vezető utakon előzőleg már jelentősen megnőtt a magánautók forgalma. Donyeckben zavarok léptek fel a mobiltelefon-szolgáltatásban.

Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetése közölte, hogy kész bármilyen segítséget megadni Donyecknek és Luhanszknak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanekkor elrendelte, hogy minden, az oroszországi Rosztov megyébe érkező menekültnek fizessenek ki 10 ezer rubel (mintegy 40 ezer forint) segélyt.

Az ukrán hadsereg szombat reggeli közleménye szerint viszont a szakadárok tizenkétszer sértették meg a tűzszünetet, húsznál több települést vettek tűz alá, egyebek között nehéztüzérséggel.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×