eur:
392.16
usd:
366.49
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Iszlamista tálib fegyveres a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér előtt őrködik 2021. augusztus 28-án, miután két nappal korábban két öngyilkos merénylő pokolgépeket robantott a kabuli légi kikötőnél. A két detonáció legalább 103 embert megölt, köztük 13 amerikai katonát és az iszlamista tálib mozgalom 28 tagját. A kabuli repülőtérnél ezrek várják, hogy légi úton kimenekítsék őket az országból, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét.
Nyitókép: MTI/EPA

A tálibok nem engedik csak úgy a távozást

Sem az országból, sem a szökevény nőkét a börtönből, amíg nem jönnek értük a férfi családtagok.

A tálib hatóságok az észak-afganisztáni Balh tartományban rövid időre őrizetbe vettek negyven embert, mert külföldre akartak szökni - közölte hétfőn a radikális iszlamisták kormánya.

A helyi sajtó tudomása szerint az érintett személyeket az észak-afganisztáni Mazari-Sarif városának nemzetközi repülőterén fogták el.

Zabihullah Mudzsáhid afgán kormányszóvivő arról számolt be, hogy az embereket rövid időre vették őrizetbe, hogy kikérdezzék őket, majd szabadon is bocsátották mindannyiukat. A kormányszóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy

néhány nő továbbra is hatósági őrizetben van,

mivel családtagjaik nem jöttek még értük.

Ez az első alkalom, hogy a nemzetközi elismeréssel nem rendelkező tálib vezetés hivatalosan elismerte: megakadályozzák az embereket abban, hogy elhagyják az országot.

Az utóbbi hónapokban a tálibok leállították az Afganisztánból induló kimenekítő járatokat a kabuli nemzetközi repülőtérről. Ennek oka, hogy vita bontakozott ki a reptér üzemeltetése és a gépekre felengedhető személyek miatt.

Így valószínűleg több ezer olyan afgán kényszerült Afganisztánban maradni, aki korábban tolmácsként dolgozott a külföldi csapatoknak, más módon - például karbantartási munkákkal - segített nekik. Ezek az emberek a tálibok megtorlásától tartva kérvényezték áttelepítésüket külföldre, bízva a kimenekítések újraindulásában, ez azonban egyelőre várat magára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×