INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

tálib

afganisztán

szökevény

börtön

Iszlamista tálib fegyveres a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér előtt őrködik 2021. augusztus 28-án, miután két nappal korábban két öngyilkos merénylő pokolgépeket robantott a kabuli légi kikötőnél. A két detonáció legalább 103 embert megölt, köztük 13 amerikai katonát és az iszlamista tálib mozgalom 28 tagját. A kabuli repülőtérnél ezrek várják, hogy légi úton kimenekítsék őket az országból, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét.

A tálibok nem engedik csak úgy a távozást

Infostart / MTI

Sem az országból, sem a szökevény nőkét a börtönből, amíg nem jönnek értük a férfi családtagok.

A tálib hatóságok az észak-afganisztáni Balh tartományban rövid időre őrizetbe vettek negyven embert, mert külföldre akartak szökni - közölte hétfőn a radikális iszlamisták kormánya.

A helyi sajtó tudomása szerint az érintett személyeket az észak-afganisztáni Mazari-Sarif városának nemzetközi repülőterén fogták el.

Zabihullah Mudzsáhid afgán kormányszóvivő arról számolt be, hogy az embereket rövid időre vették őrizetbe, hogy kikérdezzék őket, majd szabadon is bocsátották mindannyiukat. A kormányszóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy

néhány nő továbbra is hatósági őrizetben van,

mivel családtagjaik nem jöttek még értük.

Ez az első alkalom, hogy a nemzetközi elismeréssel nem rendelkező tálib vezetés hivatalosan elismerte: megakadályozzák az embereket abban, hogy elhagyják az országot.

Az utóbbi hónapokban a tálibok leállították az Afganisztánból induló kimenekítő járatokat a kabuli nemzetközi repülőtérről. Ennek oka, hogy vita bontakozott ki a reptér üzemeltetése és a gépekre felengedhető személyek miatt.

Így valószínűleg több ezer olyan afgán kényszerült Afganisztánban maradni, aki korábban tolmácsként dolgozott a külföldi csapatoknak, más módon - például karbantartási munkákkal - segített nekik. Ezek az emberek a tálibok megtorlásától tartva kérvényezték áttelepítésüket külföldre, bízva a kimenekítések újraindulásában, ez azonban egyelőre várat magára.

Nyitókép: MTI/EPA
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018