eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 5. hétfő Fatime
BOLOGNA, ITALY - OCTOBER 08: Armen Sarkissian President of Republic of Armenia old his speech during the ceremony were is awarded with the University of Bolognas Sigillum Magnum at the dean of the University of Bologna Alma Mater Studiorum on October 08, 2021 in Bologna, Italy. (Photo by Roberto Serra - Iguana Press/Getty Images)
Nyitókép: Roberto Serra/Iguana Press/Getty Images

Lemondott az örmény államfő

"Az elnöknek nincsenek meg a megfelelő eszközei arra, hogy befolyással bírjon a nemzet és az állam legfontosabb bel- és külpolitikai ügyeire."

Benyújtotta lemondását vasárnap Armen Szárkiszján örmény államfő - áll az elnöki hivatal honlapján megjelent közleményben.

"Ez egyáltalán nem érzelmi alapon született döntés, van benne egy meghatározott logika. Az elnöknek nincsenek meg a megfelelő eszközei arra, hogy befolyással bírjon a nemzet és az állam legfontosabb bel- és külpolitikai ügyeire" - olvasható Szárkiszján állásfoglalásában.

A lényegében ceremoniális tisztséget mintegy négy éve betöltő, 68 éves államfő szerint gondos megfontolás után jutott erre az elhatározásra.

Szárkiszján a lemondásához fűzött indoklásban egyben kijelentette, hogy "ezekben az Örményország számára nehéz időkben, amikor szükség van nemzeti egységre, az elnöki tisztség nem szabad, hogy pletykák és összeesküvés-elméletek áldozatává váljon".

Egyelőre nem tudni, ki válthatja fel Szárkiszjánt a tisztségben.

A Reuters hírügynökség felidézte, hogy Szárkiszján tavaly egy sor belpolitikai kérdésben, a többi között a kudarccal végződött hegyi-karabahi háború és a vezérkari főnök menesztése miatt összekülönbözött Nikol Pasinján miniszterelnökkel.

A Hegyi-Karabah miatti több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Jóllehet a felek 2020. november 9-én fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek a konfliktusok.

Szárkiszján akkor kifogásolta, hogy nem vonták be a fegyverszüneti tárgyalásokba, később pedig ellenezte az örmény katonai vezetés Pasinján által szorgalmazott leváltását. Szárkiszján 1996 novemberétől 1997 márciusáig a miniszterelnöki tisztséget is ellátta.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×