INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

örményország

előrehozott választás

nikol pasinján

Az örmény parlament jereváni épületébe behatolt tüntetők berendezési tárgyakat rongálnak meg az ülésteremben 2020. november 10-én. A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel megállapodást írt alá a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról. Azerbajdzsán és Örményország között régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus 2020. szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét.

Előrehozott választással tennének pontot a válság végére Örményországban

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Június 20-án tartják.

Előrehozott parlamenti választást tartanak június 20-án Örményországban annak érdekében, hogy véget vessenek a belpolitikai válságnak – jelentette be Nikol Pasinján miniszterelnök.

"Az örmény elnökkel, a kormányzó Én Lépésem frakciójával és az ellenzéki Virágzó Örményország képviselőcsoportjának vezetőjével folytatott egyeztetéseim alapján különleges törvényhozási választás lesz június 20-án" – írta a kormányfő a Facebook-oldalán.

Hozzátette, szerinte ez a legjobb módja annak, hogy véget vessenek a belpolitikai válságnak a kaukázusi országban.

Örményországot válságba sodorta, hogy a hadsereg vereséget szenvedett az Azerbajdzsán által a Hegyi-Karabah visszaszerzéséért indított őszi háborúban, s a kormányfőnek nem maradt más lehetősége, mint aláírni a Moszkva által javasolt háromoldalú békemegállapodást, ami ellenzéke szerint teljes kapitulációval ért fel. Február 25. óta folyamatosak a tömegtüntetések Pasinján ellen, de mellette is.

Onik Gaszparján vezérkari főnök és helyettesei februárban lemondásra szólították Pasinjánt, aki ezt puccskísérletnek nevezte, s többször kezdeményezte Armen Szárkiszján államfőnél Gaszparján menesztését. Egy héttel ezelőtt Pasinján közölte, hogy Gaszparján már fel van mentve, mert az államfő nem írta ugyan alá a megadott határidőig a felmentésről szóló kérését, de nem is utalta az alkotmánybíróság elé az ügyet.

Az örmény közigazgatási bíróság csütörtökön azonban úgy döntött, hogy a miniszterelnök által felmentett vezérkari főnök a végleges bírósági döntésig megtarthatja tisztségét, és folytathatja hivatali teendőinek ellátását.

Nyitókép: MTI/AP/Dmitrij Loveckij
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018