eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az örmény parlament jereváni épületébe behatolt tüntetők berendezési tárgyakat rongálnak meg az ülésteremben 2020. november 10-én. A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel megállapodást írt alá a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról. Azerbajdzsán és Örményország között régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus 2020. szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét.
Nyitókép: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Előrehozott választással tennének pontot a válság végére Örményországban

Június 20-án tartják.

Előrehozott parlamenti választást tartanak június 20-án Örményországban annak érdekében, hogy véget vessenek a belpolitikai válságnak – jelentette be Nikol Pasinján miniszterelnök.

"Az örmény elnökkel, a kormányzó Én Lépésem frakciójával és az ellenzéki Virágzó Örményország képviselőcsoportjának vezetőjével folytatott egyeztetéseim alapján különleges törvényhozási választás lesz június 20-án" – írta a kormányfő a Facebook-oldalán.

Hozzátette, szerinte ez a legjobb módja annak, hogy véget vessenek a belpolitikai válságnak a kaukázusi országban.

Örményországot válságba sodorta, hogy a hadsereg vereséget szenvedett az Azerbajdzsán által a Hegyi-Karabah visszaszerzéséért indított őszi háborúban, s a kormányfőnek nem maradt más lehetősége, mint aláírni a Moszkva által javasolt háromoldalú békemegállapodást, ami ellenzéke szerint teljes kapitulációval ért fel. Február 25. óta folyamatosak a tömegtüntetések Pasinján ellen, de mellette is.

Onik Gaszparján vezérkari főnök és helyettesei februárban lemondásra szólították Pasinjánt, aki ezt puccskísérletnek nevezte, s többször kezdeményezte Armen Szárkiszján államfőnél Gaszparján menesztését. Egy héttel ezelőtt Pasinján közölte, hogy Gaszparján már fel van mentve, mert az államfő nem írta ugyan alá a megadott határidőig a felmentésről szóló kérését, de nem is utalta az alkotmánybíróság elé az ügyet.

Az örmény közigazgatási bíróság csütörtökön azonban úgy döntött, hogy a miniszterelnök által felmentett vezérkari főnök a végleges bírósági döntésig megtarthatja tisztségét, és folytathatja hivatali teendőinek ellátását.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×